Laatste nieuws

‘Stembureau altijd hele uitdaging geweest’

Als je al van plan zou zijn gewoontegetrouw bij De Lindeboom te gaan stemmen, dan wordt vandaag al snel duidelijk dat je daar voor een dichte deur komt te staan en je bij déze verkiezingen – gezien de mensenstroom – aan de overkant in het Koetshuis moet zijn om je gewenste vakjes rood te kleuren. Bij De Lindeboom is door de gemeente géén stemlocatie ingericht.

Door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR – ,,De gemeente heeft ons geen uitleg gegeven waarom ze dit keer geen gebruik maken van De Lindeboom als stemlocatie”, laat Marja Caverlé van het zalencentrum desgevraagd weten. ,,We zijn overigens erg blij dat het Koetshuis als alternatief beschikbaar was. Een betere match, denken we, en toch ook mooi centraal in ons dorp!”

,,We kwamen met De Lindeboom gewoon niet in overeenstemming over opstelling en plaats van het stembureau”, laat Maarten Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer onze redactie weten. ,,Gewoon praktische zaken.”

Commercieel
Marja ontkent niet dat er wel gewoon contacten met de gemeente zijn geweest. ,,De woensdag verkiezingsdag zélf is voor ons een rustige dag, maar als commercieel bedrijf zijn we wel vijf tot zeven dagen een zaal kwijt, omdat de stemhokjes en overige inventaris al een aantal dagen van tevoren worden gebracht, inclusief een weekend. Dit jaar ging het om elf andere activiteiten die daardoor dan niet hadden kunnen plaatsvinden in onze zalen.”

,,Op de stemdag zelf dienen we bovendien 19 uur geopend te zijn, van 07:00 uur ’s ochtends tot 01:00 of 02:00 uur ‘s nachts, met navenante personeelskosten”, legt Marja uit. ,,De gemeente wilde als back up ook nog eens extra ruimte achter de hand hebben voor als er tóch weer corona-maatregelen zouden worden aangekondigd. Dat konden we ze niet bieden, want dan hadden we zelfs de gehele begane grond in optie moeten zetten.”

Biljartruimte
,,Voorheen schoven we nog weleens met een zaal of zetten we de stemhokjes in de biljartruimte neer, maar dat is met de toegenomen drukte geen optie meer”, is Marja duidelijk. ,,Tegenover de inrichting van een stembureau stond sinds de eeuwwisseling een vergoeding van 100 euro. In coronatijd is dit bedrag, op ons voorstel, verhoogd naar 250 euro. De gedachte hierachter was dat dat zo’n 10 uur aan personeelskosten overdag dekt.”

De overige 9 uur, van 17:00 uur tot sluit, deden Marja en haar partner Steven dan zelf in eigen tijd. ,,Het is geen geheim dat het altijd een hele uitdaging is geweest. Het verlies van het niet kunnen gebruiken van de zaal was dan pech”, zegt Marja. ,,Dat is ook wat we dit jaar hebben voorgesteld, maar wat is afgewezen.”

Deel via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *