Paasvuur 2022

Scroll naar beneden op deze pagina voor meer artikelen:

6 april 2022: Jozef Doedens: ‘Och jongens, daar gebeurt echt wel wat!’
23 maart 2022: Remko Schnitger: ‘Lef hebben om door te pakken’
8 maart 2022: ‘Paasvuur Schalkhaar: een feest waar de vonken vanaf spatten’
26 feb 2022: ‘Organisatie Paasvuur zoekt weitje voor paarden’

Kom KNALLEN bIJ SCHUTTERSFEEST IN Schalkhaar!

SCHALKHAAR – 13 APRIL 2022 – Heel veel dorpsgenoten kijken reikhalzend uit naar het paasvuur, maar beste mensen: vergeet NIET het spectaculaire Vogelschieten, een dag eerder (op zaterdag 16 april a.s.) bij de feesttent op het paasvuurterrein te bezoeken! Een spannend schouwspel! Dat evenement zal de komende jaren dan misschien wel uitgroeien tot een waar Schuttersfeest met kraampjes en nevenactiviteiten!

Wie wordt de nieuwe Schutterskoning of -koningin van Schalkhaar? Stan Wiggers draagt die titel sinds 2019 al gedurende drie jaar. In 2020 en 2021 kon het Vogelschieten, net als het paasvuur, vanwege coronamaatregelen niet door gaan. Wie schiet komende zaterdag het laatste stukje romp van de vogel en mag zich onder luid applaus behangen met voorlopig één jaar eeuwige roem?

En die eeuwige roem voor de winnaar is niet het enige: ook de wisselbokaal en maar liefst 100 consumptiemunten (!) voor de nazit en het tentfeest op zondag vallen de winnaar ten deel. Maar ook zijn er bekers en prijzen voor de deelnemers die de vleugels (beide 10 munten), de kop (10 munten) en de staart (10 munten) van de vogel af knalt!

Opwarmer
Aanzien, eer, bekers en munten. Het is maar bijvangst op een geweldig gezellige middag bij de feesttent op het paasvuurterrein. Het Schuttersfeest op zaterdag 16 april a.s. is een ideale opwarmer voor het tentfeest bij het paasvuur een dag later. We hebben de herfst en de winter achter ons gelaten, het coronavirus is welhaast uitgedoofd en we mogen weer de wei in!

Kom zaterdag 16 april a.s. naar het Vogelschieten op het feestterrein nabij Sportpark De Horsterhoek. Come join us en ontmoet weer je dorpsgenoten in een gezellig samenzijn in en rond de feesttent, met een drankje en gezellige muziek. Er is bij de voetbalvelden voldoende ruimte om te parkeren. Inschrijven voor deelname (10 euro) kan zaterdag 16 april a.s. vanaf 14.30 uur. Het eerste schot wordt rond 15.00 uur gelost! Kom KNALLEN!!!!!!!!

Jozef Doedens Met Fraizle hoofdsponsor van Paasvuur:
‘Och jongens, daar gebeurt écht wel wat!’

SCHALKHAAR – 6 APRIL 2022 – ,,Ik vind dat altijd mooi om te zien, met dit soort evenementen”, lacht onze dorpsgenoot Jozef Doedens (60). ,,Je hebt vaak een groepje enthousiaste jongens en meiden die zo’n idee oppakken; die willen dan heel graag. Maar op een gegeven moment komt het financiële plaatje om de hoek kijken en dan, vind ik, moeten ze een bepaalde opstart wel hebben. Ik kan dan vanuit mijn bedrijf Fraizle meehelpen door met licht en geluid iets leuks neer te zetten. Dat de mensen die naar zo’n dorpsfeest komen denken: och jongens, daar gebeurt écht wel wat!”

Door Rudy Brouwer

,,Ik zit in de situatie dat ik dat spul allemaal heb. Natuurlijk: je moet er geld mee verdienen, dat doe ik ook. Maar ik vind wel: het kost verenigingen allemaal klauwen vol geld als je ze het helemaal officieel wilt laten doen. Met mijn bedrijf kan ik er een zetje aangeven om het door te kunnen laten gaan en om er een leuk spektakel van te maken. Kijk, zoals met kosten voor personeel kan ik gewoon weinig doen, dat heb ik gewoon nodig. Maar ik kan wel, in het belang van Schalkhaar én mijn dorpsgenoten, met mijn materiaal en kennis daarin tegemoet komen.”

Foto: Ronald Hissink

Jozef is vanaf de eerste editie betrokken bij de organisatie van het paasvuur. ,,Dat helpen opstarten, het meedenken en meehelpen om zo’n evenement te liften naar wat het nu is, dat vind ik mooi om te doen. Zo’n groep jonge gasten is er bij het paasvuur ook. Die zijn enthousiast en vinden dat ook hartstikke leuk. Als oude rot in het vak is het voor mij mooi om dat te ondersteunen. Het is bovendien gewoon mooi voor het hele dorp dat zulke activiteiten er zijn; voor de verbinding in Schalkhaar is het heel belangrijk dat er zulke feestjes zijn.”

Uitdaging
De bekende Schalkhaarder vindt het belangrijk dat zijn personeel en hij betrokken zijn. ,,En de organisatie bij ons. Dat moet van beide kanten komen. Want dán kun je iets leuks neerzetten. D’r gaan wel wat spulletjes heen, ja. Dat klopt. Kijk, als iedereen voor zich wat doet, dan is het voor mij tot hier en niet verder. Sámen ga je sneller de uitdaging aan en wil je steeds iets moois neer zetten, iets anders, iets beters. Samen kun je hele leuke dingen bedenken en realiseren. Niet dat de dj ergens in een hoekje in het donker staat en je alleen een beetje achtergrondmuziek hebt.”

Behalve bij het paasvuur doet Jozef met Fraizle heel veel voor verenigingen in Schalkhaar: onder meer bij het dorpsfeest Schalkhaar Life, de Kermis Averlo, bij de voetbal, bijvoorbeeld het jubileumweekeinde in juni 2022, de jaarlijkse sinterklaasintocht, bij de uitvoeringen van SVS Gym & Jazz. ,,Natuurlijk maakt me dat ook trots. Of trots…, zo praat je niet over jezelf, vind ik altijd. Ik vind het gewoon heel mooi dat dat in Schalkhaar allemaal gebeurt en dat ik er aan mee kan werken, dat ik de mogelijkheden heb, de kennis en het materiaal.”

Kabels
Jozef verzorgt bij het paasvuur de stroomvoorziening. ,,Er komt een aggregaat te staan en dan zorg ik dat de taps werken en er overal stroom komt. Video, geluid en licht, alles waar kabels aanzitten dat doen wij. Er gaan heel wat kabels en verdeeldingetjes heen en bij het Vogelschieten zorg ik dat er een goede geluidset staat. En voor de avond op Eerste Paasdag een omroepinstallatie en wat gezellige achtergrondmuziek, een paar boxen en dingetjes allemaal, een microfoontje. Het is allemaal niet heel spannend, maar het moet allemaal wel gebeuren.”

,,Ik zit nu ongeveer 40 jaar in het vak, bijna. Ja, in begin jaren ‘80 ben ik als discjockey begonnen”, herinnert onze sympathieke dorpsgenoot zich. ,,Zo heb ik heel veel feesten gehad rondom Heeten, Raalte, Heino en Deventer. Met eigen apparatuur. Allemaal zelfgemaakte dingetjes, zoals de boxen maakte ik toen zelf.” Tegenwoordig faciliteert hij ook hele grote evenementen. ,,Deventer op Stelten, het Strandbal Festival in Bornerbroek. Met Di-rect in Rotterdam. Overal en nergens. Openingen bij grote bedrijven, een podium bij GA Eagles, maar ook kleine verhuur aan particulieren. Dan zet je ergens een geluidsetje neer.”

Personeel
,,Het is allemaal heel divers. Het begint nu, na de coronatijd, echt heel druk te worden”, merkt Jozef. ,,Dat is hartstikke mooi. Het is alleen wel een dingetje: ik kan de klussen vaak wel krijgen, maar het is moeilijk om voldoende personeel of zzp’ers te vinden. Ik heb twee jongens in vaste dienst; voor de rest werk ik met inhuur van zzp’ers. Dus het bedrijf moet ook gewoon draaiende worden gehouden, want ik heb personeel dat moet worden betaald. Maar het is fijn dat de evenementenbranche weer flink in de lift zit. Zeker na de twee zware jaren die achter ons liggen.”

,,Het mooie aan zo’n evenement als het paasvuur in je eigen dorp is dat je er meer ingezogen wordt, dat je meedenkt: misschien kan dit op die manier en dat op die manier. Die betrokkenheid is heel belangrijk. Dan kun je veel meer gedaan krijgen en feesten naar een hoger level tillen. De organisatie van het paasvuur geeft me er de vrije hand in. Ik wil er dit jaar weer net iets anders van maken dan bij de laatste editie van drie jaar geleden. Andere lampjes, een andere opstelling. Dat je daar even over nadenkt. Ik wil daar niet klakkeloos een simpel setje neerzetten.”

Jozef Doedens verheugt zich enorm op het Vogelschieten op zaterdag 16 april a.s. en het paasvuur met tentfeest op zondag 17 april a.s. ,,Als ik zo her en der de jeugd hoor en spreek, heeft heel Schalkhaar wel weer zin in een feestje. Dat komt goed uit, want dat heb ik ook! Er moet de komende tijd weer lekker veel gefeest worden!”

Het bedrijf Fraizle van Jozef Doedens is dé technische partner voor uw beleving én expert op het gebied van geluid, licht en video. Meer info vind je op de website van Fraizle.

Remko Schnitger, toegevoegde waarde voor organisatie paasvuur: ‘Lef hebben om door te pakken’

SCHALKHAAR – 23 MAART 2022 – ,,Moet je wel of niet doorgaan met zo’n evenement, terwijl je drie weken geleden nog in een lockdown zat?”, herhaalt commissielid Remko Schnitger (40) de vraag die de organisatoren van het Paasvuur Schalkhaar zichzelf de afgelopen weken hebben gesteld. ,,Ik denk dat mijn invloed dan is: oké, als we voldoen aan deze, deze en deze eisen, dan kán het. Ik ben niet zo van het op de rem trappen; ik ben juist van het wél organiseren. Dus misschien is dat wel mijn toegevoegde waarde: lef hebben om door te pakken.”

Door Rudy Brouwer

,,Het is denk ik vooral de ervaring die ik meeneem in de overleggen en in de keuzes die worden gemaakt”, zegt Remko, die twee jaar geleden toetrad tot de organisatie, maar door de gedwongen afgelastingen in 2020 en 2021 nog niet als zodanig in een groen jasje met z’n snufferd in de warme gloed van een Schalkhaars paasvuur heeft gestaan. ,,We hebben het heel serieus gehad over wel of niet door laten gaan. Of in een aangepaste vorm. Ik ben dan degene die zegt: we moeten volle bak gaan, óf helemaal niet. Niet er tussenin. Ik denk dat dat stukje lef wel wordt gewaardeerd.”

Remko (op de foto geheel links) woont inmiddels al weer tien jaar in Schalkhaar, als één van de eerste bewoners van de nieuwbouwwijk De Wijtenhorst. ,,Ik ben ooit bij voetbalvereniging Helios in Deventer begonnen met iets organiseren tijdens Oud en Nieuw. Dat verplaatste zich later naar de binnenstad: een aantal jaren bij Persee, je had ook nog de Golden Helm, de Tobbe. En ik organiseerde feesten rondom Koninginnedag en later Koningsdag. Al was dat illegaal, onder bruggen. Ik vind dat gewoon heel leuk om te doen, voor andere mensen, op het gebied van evenementen.”

Betekenen
Die passie is in 2019, direct na de fenomenale digitale editie op een groot scherm, ook de aanleiding geweest om toe te treden tot de organisatie van het Paasvuur Schalkhaar. ,,Ik vind het belangrijk dat er leuke dingen gebeuren in ons dorp. En ik wilde met mijn ervaring en expertise op het gebied van evenementen heel graag wat betekenen voor de gemeenschap. Dan kun je kiezen voor Schalkhaar Life of voor het paasvuur. Dat eerste dorpsfeest is groter en staat echt als een huis; het paasvuur is nog wat nieuwer. Ik denk dat het fijn is dat daar iemand met wat ervaring is aangesloten.”

Als bezoeker vond Remko het paasvuur al een hartstikke leuk evenement. ,,Ik zag toen niet dingen die ik heel anders zou doen. Ook omdat je met andere ogen kijkt op zo’n moment. Hoewel, ik kan ook nooit rustig op vakantie, want als ik in een pretpark loop, dan zie ik altijd wel dingen waarvan ik denk: hey, dat zou ik zo doen. Of juist: dat kan ik meenemen naar m’n werk. Maar de huidige commissie heeft het een paar jaren geleden echt perfect overgenomen van de oude garde. Ze konden er zo inrollen. Draaiboeken stonden goed en met de leveranciers zijn goede afspraken gemaakt.”

Gezellig
,,Ik vind het top met die gasten en leuk om, buiten mijn vast vriendenclub, nieuwe mensen te leren kennen. Op het schoolplein van de kinderen vind ik het leuk om daarover met dorpsgenoten te praten om zo nog weer wat meer in te burgeren in het Schalkhaarse. Ik vind het heel gezellig om met die jongens een biertje te drinken. Tijdens de vergaderingen en ook eromheen. We zijn laatst nog met het clubje een drankje wezen doen in de stad en dan vind ik het wel leuk dat ik als ‘oudje’ op een bepaald moment zeg: serieus jongens, gaan jullie nu al naar huis? Dan pak ik nog even een kroegje!”

,,Ze betrekken me bij alles. Ik heb niet het idee dat ik later ben aangehaakt: ik ben onderdeel van de groep. Als er een afspraak is met de drankenleverancier, dan vraagt Xeno (Obdeijn – red.): Remko, wil je met me mee? Ik heb me bewust opgesteld als iemand die een beetje vanaf de zijlijn meekijkt en vooral input kan leveren waarop we kunnen verbeteren. Of efficiënter. Dat is gewoon voordeliger voor iedereen. Ik blijf bewust een beetje op de achtergrond, want de rest heeft de ervaring van dit evenement. Ik probeer er wel m’n stem in te hebben en daar staat iedereen 100% voor open.”

Vogelschieten
De organisatoren willen dit jaar proberen het vogelschieten op de zaterdag iets meer in de picture te zetten. ,,Dat we daar iets meer aanloop krijgen”, legt Remko uit. ,,Dat was altijd zo’n 120 man. We hopen dat we daar over de 150 tot 200 man gaan scoren. Dat er net even iets meer aanloop is en een wat breder publiek. Ik kom, net als mijn ‘buurman’ Ruben (Bumkens – red.) echt een beetje van buiten de bestaande groep. Wij brengen dus een nieuwe achterban, een nieuw netwerk aan buren en kennissen mee. Maar het idee is natuurlijk dat het paasvuur wel een dorpsfeest blijft.”

,,Een ander ding dat deze editie van het paasvuur zeker gaat meespelen, is het feit dat we eigenlijk het eerste feestje weer zijn. We hebben door Corona twee jaar met z’n allen thuis gezeten en hooguit een gezellige verjaardag gehad. Maar weer zo’n groot evenement, dat heeft heel lang stil gelegen… Het Paasvuur Schalkhaar is op zondag 17 april a.s. het eerste publieke feestje dat er weer is in ons mooie dorp en in de omgeving. Ik denk dat dát ook wel een verschil gaat maken in de aanloop van bezoekers en de sfeer. Mensen hebben er extra veel zin in!”

Reactie Xeno Obdeijn: enthousiast!
Xeno Obdeijn toont zich desgevraagd uitermate tevreden over Remko als ‘nieuw’ commissielid. ,,Via via zijn we in contact gekomen. De informatie die we kregen: Remko heeft jarenlange ervaring in het organiseren van feesten en evenementen, zowel als vrijwilliger als beroepsmatig. Dat klonk voor ons zeer positief en nadat Koen Steenbergen en ik een presentatie hadden gegeven over hoe het er achter de schermen uitziet bij stichting Feestcommissie Schalkhaar, was Remko gelijk enthousiast!”

,,Remko heeft de afgelopen twee jaar laten zien dat hij een goede toevoeging is bij onze evenementen”, meent Xeno. ,,Helaas kon er, vooral door Corona, niet veel van doorgaan, maar zijn manier van werken en aanpak sluit perfect bij ons aan. Het is mooi om te zien dat Remko weet hoe de lijnen lopen en hij heeft in het verleden vaker zaken geregeld met bepaalde toeleveranciers van ons. Dat werkt prettig. Het mooie is ook dat veel van ons Remko nog niet kenden. Dit resulteert in een nieuw netwerk met mensen die mogelijk wat kunnen betekenen, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij ons paasvuur. Bij het organiseren van een feest hoort natuurlijk veel gezelligheid en ook dat is Remko niet vreemd!”

PAASVUUR: Een feest waar de vonken vanaf spatten!

SCHALKHAAR – 8 MAART 2022 – Alle seinen voor een feestelijk paasweekeinde staan inmiddels op groen! Er is een tijdelijke stalling geregeld voor de paarden op het feestterrein en dus kunnen de organisatoren van het paasvuur in Schalkhaar nu ook snoeihout gaan inzamelen voor de ‘boake’ die op zondag 17 april a.s. rond 20.30 uur zal worden aangestoken. Inzameldatums: zaterdag 2 april en zaterdag 9 april!

Wil je meebouwen aan een gezellig paasvuur in ons dorp? Stel dan een vrachtje snoeihout beschikbaar. De houtploeg gaat op de twee zaterdagen voorafgaand aan het feestweekeinde, waarin op zaterdag 16 april ook weer het Vogelschieten zal worden gehouden, met aanhangers op pad om her en der wat flinke bossen hout voor de deur weg te halen. Ook kun je het zelf brengen.

Inzamelen snoeihout
De organisatie vraagt een bijdrage voor het ophalen van uw snoeihout: 10 euro per aanhanger. Kom je het snoeihout op zaterdag 2 april of zaterdag 9 april (9.30 uur tot 14.30 uur) liever zelf brengen naar het feestterrein aan de Kanaaldijk West? Graag! In dat geval vraagt de organisatie een bijdrage van 5 euro per aanhanger. Je kunt voor het halen of brengen van hout een afspraak maken via schalkhaarpaasvuur@gmail.com.

Vogelschieten
De feestcommissie heeft ook de trekker over gehaald voor haar jacht op een nieuwe Schalkhaarse Schutterskoning of -koningin. Om er traditioneel een feestelijk weekeinde van te maken zal op zaterdag 16 april nabij de feesttent het Vogelschieten worden gehouden. Wie heeft na een paar biertjes zijn/haar vizier nog op het scherpst en knalt de laatste restjes (houten) vogel van de paal?

Zaterdag 2 april: inzameling snoeihout 9.30 uur tot 14.30 uur
Zaterdag 9 april: inzameling snoeihout 9.30 uur tot 14.30 uur
Zaterdag 16 april: vogelschieten bij feesttent van 15.00 uur tot 18.00 uur
Zondag 17 april: paasvuur met tentfeest vanaf 19.00 uur (aansteken 20.30 uur)

Vrijwilligers
Een feestweekeinde waar de vonken vanaf spatten; dat wordt genieten! De organisatie voegt graag nieuwe vrijwilligers toe aan al een hele grote groep enthousiaste dorpsgenoten. Voor toezicht rondom het vuur, bardienst en afbouwploeg. Wil jij meehelpen? Er is van alles te doen! Stuur dan even een berichtje naar, of bel: 06-30286339.

Organisatie paasvuur zoekt weitje voor paarden

SCHALKHAAR – 26 februari 2022 – Na twee jaren zonder paasvuur zijn de organisatoren gestart met hun voorbereidingen op eindelijk weer een vlammend dorpsfeest in Schalkhaar! ,,Volgens mij is iedereen er wel weer aan toe”, lacht Xeno Obdeijn. ,,Maar we hebben nog wel een uitdaging: we zijn op zoek naar een weilandje van ongeveer een halve hectare om in de week rond Pasen een aantal paarden te stallen.”

door RUDY BROUWER

De locatie voor het paasvuur op zondag 17 april a.s. is ongewijzigd: op de weilanden tussen de Oerdijk, sportpark De Horsterhoek en het Overijssels Kanaal (Kanaaldijk West). ,,We huren dat terrein al jaren van iemand die er paarden op heeft staan. Die persoon heeft momenteel alleen geen plek meer om zijn vijf paarden rond Pasen tijdelijk ergens anders te stallen.”

Obdeijn hoopt vurig dat het evenement, dat in 2019 met een digitale versie op een groot scherm voor het laatst in ons dorp kon worden gehouden, dit jaar weer veel dorpsgenoten op de been brengt. ,,De verwachting is dat we in dat weekeinde van het paasvuur ook weer gaan vogelschieten, maar dat moeten we binnen de organisatie nog verder bespreken.”

Ergens in of nabij Schalkhaar moet toch zo’n weitje, ter grootte van driekwart voetbalveld, voor het stallen van een paar paarden beschikbaar zijn? Heeft u een geschikt stukje grond of kent u iemand die dat heeft? Kunt u de organisatie van het paasvuur daarmee helpen en zo dit jaar weer de organisatie van een heerlijk knisperend paasvuur met spetterend tentfeest mogelijk maken?

Bel of app Xeno Obdeijn op 06-14808833 of mail naar feestcommissieschalkhaar@gmail.com. Dank u! Als tegenprestatie mág de aanbieder van het paardenweitje dit jaar op zondag 17 april rond 20.30 uur het paasvuur aansteken.

Deel via