Paasvuur

Feestgangers niet uitgeblust door elementen

SCHALKHAAR – 1 APRIL 2024 – Whaaaa, lekker man!!! Vier natuurlijke elementen kwamen gisteren even na het aansteken van het paasvuur in Schalkhaar eensgezind samen: een donkere lucht pakte zich samen boven de paasboake nádat deze door vuurartiest Erik de Viking rondom was aangespuugd, het water viel vervolgens met bakken uit de hemel en vermengde de aarde op vooral de aanlooproute langs het kanaal en de Douwelerleide tot een glibberige modderbaan. Maar de stortbui kon het krachtige vuur en het dorpsgevoel niet temperen; de feestgangers raakten deze avond geen moment uitgeblust.

Lees VIA DEZE LINK het volledige verhaal met foto’s.

Foto’s van Rens Hulman (bovenste slide) en Robbert Wiggers (onderste slide)

Wilco Tempelman Schutterskoning 2024!

SCHALKHAAR – 30 MAART 2024 – Wilco Tempelman is gisteren de nieuwe Schutterskoning geworden van Schalkhaar! Hij mikte bij het Vogelschieten het laatste stukje romp van de paal. Wijnand van Heerde schoot daarvoor al de staart eraf, Dennis Mentink de kop, Jeffrey Machiels de rechtervleugel en Miriam Klein Swormink de linkervleugel. Gefeliciteerd, allemaal!

Programma Paasweekeinde Schalkhaar

Locatie:
Gratis toegang tot feestterrein voor wandelaars, fietsers en evt. auto’s via de parkeerplaats van sportpark De Horsterhoek, Horsterhoekweg 9, 7433 SV Schalkhaar.

Drankjes vanavond in 100 % recyclebare bekers

SCHALKHAAR – 31 MAART 2024 – ‘Sinds 1 januari jl. is het verplicht voor evenementen een recycle systeem in te voeren voor gebruikte plastic bekers’, laat Xeno Obdeijn, namens de organisatie, weten. ‘Vanaf dit jaar hanteren wij bij ons paasvuur ook dit systeem.’ Bij de bar in de feesttent en bij de buitenbars worden vanavond alle drankjes geschonken in PET360 glazen.

Deze PET360 glazen zijn stevig en hebben een prettige drinkrand. Ze zijn geproduceerd van 100% post-consumer gerecyclede PET (rPET) en ideaal voor consumpties op festivals en andere evenementen waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Na gebruik worden ze ingezameld voor recycling (nieuwe glazen). Dat geeft een goed gevoel!

‘Een drankje kost vanavond 3 euro’, vertelt Xeno. ‘En een beker 50 cent. Als je een drankje bestelt, betaal je het drankje én de beker. Als je vier drankjes bestelt, betaal je vier drankjes en vier bekers. Lever je bij het bestellen van een drankje een lege beker in, dan betaal je alleen voor het drankje. Lege bekers worden ingenomen en in aparte recycletonnen achter de bar gegooid.’

Net als vorig jaar kan je je bestellingen eenvoudig, veilig en snel met pinpas, smartphone of smartwatch via één van de pinterminals afrekenen bij de bar.

Robbert Wiggers, nieuwe penningmeester paasvuur

‘Hier is het gewoon altijd hartstikke gezellig’

SCHALKHAAR – 24 MAART 2024 – ‘In de drie jaar dat ik in Groningen studeerde en woonde, ben ik welgeteld één weekend daar gebleven om te leren voor tentamens. Dat was zo vreselijk en niet voor herhaling vatbaar’, lacht Robbert Wiggers. ‘Er gebeurt daar helemaal niks in het weekend. De rest van de weekenden was ik altijd terug in Schalkhaar. Hier is het gewoon altijd hartstikke gezellig met de jongens’, vindt de nieuwe penningmeester van het Paasvuur Schalkhaar.

Robbert maakt nog altijd deel uit van een hechte vriendengroep uit ons dorp waarin bijvoorbeeld ook Xeno Obdeijn en Koen Steenbergen, twee van de kartrekkers in de organisatie van het jaarlijkse paasvuur, zich van jongs af bewegen. ‘Ik ben daar eigenlijk ook al sinds jaar en dag bij betrokken. Met hout ophalen, het opbouwen van de tent en allerlei hand- en spandiensten. We zijn met die vriendengroep ooit klein begonnen aan de Spanjaardsdijk. Het is steeds groter geworden.’

Lees VIA DEZE LINK het volledige verhaal met Robbert Wiggers.

‘Erik de Viking’ maakt vlammend spektakel van vuurshow bij Paasvuur Schalkhaar

SCHALKHAAR – 17 MAART 2024 – ‘Interesse voor vuur is een oerinstinct’, zegt Wieze van Elderen. ‘Het is mooi, het is warm en het is stiekem ook een beetje spannend. Dus dat bij elkaar maakt vuur iets heel magisch. Mijn man Erik is niet zo’n doorsnee vuurspuwer met ontbloot bovenlichaam die alleen een beetje stoer aan het doen is. Wij nemen iedereen mee in onze show en maken er samen een vlammend spektakel van.’

‘Erik is eigenlijk een beetje een vuurclown’, vindt Wieze, die samen met haar man het duo ‘Erik de Viking’ vormt. ‘Je kunt ons vuurartiesten noemen; we gaan alle kanten op. Onze vuurshow duurt ongeveer een half uur en is spannend, maar ook komisch. De bedoeling is dat toeschouwers ook een beetje kunnen lachen. Er gaat wel eens iets mis, al dan niet expres. Terwijl er gelachen wordt, komen er ook gewoon heel spannende dingen langs. Dat spreekt mensen aan.’

Lees VIA DEZE LINK het volledige verhaal met meer foto’s.

Triomfantelijke comeback van vogelschieten!

SCHALKHAAR – 11 MAART 2024 – Stap in een wereld vol traditie, spanning en gezelligheid: dit jaar staat in het paasweekeinde weer het vogelschieten op de agenda in Schalkhaar! Vorig jaar ontbrak deze leuke activiteit op het programma, maar op de dag vóór het Paasvuur, zaterdag 30 maart a.s., vindt nu weer het legendarische vogelschieten plaats.

Het vogelschieten is voor deelnemers én toeschouwers een adembenemend spektakel, waarbij dorpsgenoot Maarten Klosters zijn titel als Schutterskoning verdedigt. Maar de vraag die bij iedereen op de lippen brandt: zal hem dat lukken?

Spanning
Er is ruimte voor slechts honderd dappere schutters, die strijden om de felbegeerde beker en titel. Zal misschien één van de voormalige winnaars Bas Verboom of Stan Wiggers zijn triomfantelijke comeback maken? De spanning zal om te snijden zijn!

Vanaf 14.30 uur begint het inschrijven en rond 15.00 uur zal het eerste schot door de heersende Schutterskoning worden gelost! Maarten heeft laten zien ‘hem aardig te kunnen raken’, dus wees niet bang voor een misser en kom gerust meedoen of een kijkje nemen. De gehele middag zal muzikaal worden omlijst door onze eigen Remko; een ware kunstenaar achter de draaitafel!

Feest
Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart a.s., wordt de hemel verlicht met weer een super gezellig en betoverend paasvuur. Een feest voor jong en oud, vol warmte en vreugde. Het wordt een paasweekend om te koesteren en te delen met geliefden, onder het genot van een lekker biertje of wijntje.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van een onvergetelijke ervaring. Zet het in je agenda, breng je vrienden, buren en familie mee en laat je betoveren door dit fantastische dorpsfeest in Schalkhaar!

Zaterdag 30 maart a.s.: vogelschieten, inschrijven vanaf 14.30 uur, aanvang 15.00 uur

Nu al snoeiafval dumpen is niet de bedoeling…

SCHALKHAAR – 7 MAART 2024 – De coördinatoren van de houtploeg gaan komend weekeinde een eerste planning maken voor het ophalen van aangeboden snoeihout op zaterdag 16 maart en zaterdag 23 maart a.s. ‘Iedereen die al een e-mail heeft gestuurd, heeft deze week een reactie gekregen’, zegt Robbert Wiggers. ‘Maar we zijn erg blij als mensen in het dorp willen bijdragen aan het paasvuur, dus blijf vooral mailen!’

Volgens Robbert zijn alle kleine beetjes snoeiafval welkom. ‘Ik vind het ook heel belangrijk dat we op een paar dagen hout bij de mensen gaan ophalen. Dan ben je een beetje zichtbaar, met aanhangers en hout in het dorp. Dan gaat het paasvuur ook weer een beetje leven in Schalkhaar en krijgen de mensen er langzaamaan weer helemaal zin in.’

Inventariseren
Koen Steenbergen en Robbert Wiggers proberen uit de ontvangen e-mails te inventariseren welke hoeveelheid mensen hebben liggen, hoeveel snoeihout er op een aanhanger kan en hoeveel ritjes, aanhangers, auto’s en ophaalvrijwilligers er dan op de inzamelzaterdagen 16 en 23 maart a.s. ongeveer nodig zijn. ‘In de laatste fase voor de ophaaldagen is dat nog een heel geregel.’

‘We krijgen, net als in de afgelopen jaren, ook wel wat hout van andere organisaties, zoals van de gemeente Deventer’, vertelt Robbert. ‘Zo hebben we in ieder geval wat liggen en zijn we niet volledig afhankelijk van hetgeen we mogen ophalen bij de mensen thuis.’

Meebouwen
Wilt u snoeihout ‘doneren’ en zo meebouwen aan het paasvuur op zondag 31 maart a.s.? Stuur een e-mail naar schalkhaarpaasvuur@gmail.com en dan krijgt u te horen wanneer het snoeihout bij u thuis kan worden opgehaald. Wij vragen dan een donatie van 10 euro.

Wilt u liever zelf uw snoeiafval komen brengen? Dat kan op zaterdag 16 maart en zaterdag 23 maart a.s. bij het feestterrein nabij sportpark De Horsterhoek. Bij de Cröddenbrug in de Oerdijk kunt u de Kanaaldijk West oprijden en het tussen 9.30 uur en 16.00 uur afleveren. Heb alstublieft nog even meer geduld dan de enkeling die daar nu al snoeiafval heeft gedumpt. Dat is niet de bedoeling…

Stookonteffing is verleend!

SCHALKHAAR – 5 MAART 2024 – Jaja, de stookontheffing voor het Paasvuur Schalkhaar op zondag 31 maart a.s. is verleend door de gemeente Deventer! 

Tuin gesnoeid? De basis voor een mooi paasvuur!

SCHALKHAAR – 2 MAART 2024 – Op de zaterdagen 16 maart en 23 maart a.s. wordt letterlijk de basis gelegd voor weer een geweldig leuk en fantastisch feest op Eerste Paasdag in ons mooie dorp: helpt u met uw snoeiafval mee bouwen aan een knisperend Paasvuur Schalkhaar 2024?

De houtploeg heeft op de genoemde zaterdagen een aantal behulpzame teams met auto en aanhanger op de weg om – tegen vergoeding van een tientje – de gesnoeide takken, stammetjes en struiken uit uw tuin bij u thuis op te halen.

Via e-mail schalkhaarpaasvuur@gmail.com kunt u uw vrachtje takken, stammetjes en struiken aanmelden. De coördinator van de houtploeg neemt dan contact met u op om een afhaaldatum en tijdsblok af te spreken.

Zelf brengen
Op zaterdag 16 maart en zaterdag 23 maart a.s. mag u tussen 9.30 uur en 16.00 uur ook uw vrachtje snoeihout zélf gratis komen brengen op het paasvuurterrein aan het kanaal. U kunt dan vanaf de Cröddenbrug in de Oerdijk aanrijden over de Kanaaldijk West. Borden wijzen u de juiste weg.

Vandaag is het een prachtige dag om in uw tuin aan de slag te gaan! Bij een rondje door het dorp hebben we al gezien dat dorpsgenoten volop in hun tuin bezig zijn. Bewaar je snoeiafval nog even en ga niet úrenlang bij de milieustraat in de rij staan. De houtploeg komt het graag halen!

Ook de komende dagen lijkt het zonnetje regelmatiger zijn stralen door de regenwolken van de afgelopen weken te steken. Pak je snoeischaar en boomzaag erbij en scheer je heg netjes strak of dun die verwilderde struik eens uit. Zie je je buren bezig? Attendeer hun dan ook op dit bericht en de komende inzameldagen; alle beetjes helpen!

Paasvuur in Schalkhaar begint weer te leven!

SCHALKHAAR – 22 FEBRUARI 2024 – ‘Geweldig nieuws, dat er dit jaar weer een paasvuur is’, begon vorige week een berichtje op de Facebookpagina van Paasvuur Schalkhaar. ‘Als jullie willen kunnen we een bijdrage doen in de vorm van een grote  hoeveelheid coniferen die we onlangs uit de tuin hebben gehaald en binnenkort nog weghalen’, biedt de melder aan. Kijk, het paasvuur in Schalkhaar begint weer te leven!

Voor het traditionele dorpsfeest op Eerste Paasdag, dit jaar op zondag 31 maart a.s., is de Stichting Feestcommissie Schalkhaar achter de schermen uiteraard al weer druk bezig met de organisatie. De aanvragen van vergunningen gingen op tijd de deur uit en er wordt hard gewerkt aan een gezellig programma, waarin een vuurspuwshow nieuw is en op zaterdag het vogelschieten terugkeert.

Grotere feesttent
De organisatie kondigt trots verdere professionalisering aan van het drukbezochte jaarlijkse evenement op het feestterrein nabij sportpark De Horsterhoek. Zo is er iemand toegetreden tot de commissie voor financiële zaken, zal er tijdens het weekeinde een grotere feesttent komen te staan en stroomt het bier niet, zoals voorheen, rijkelijk uit fusten, maar uit een enorme tank.

Als inwoners van Schalkhaar kunnen we de komende maand warm gaan lopen voor weer een geweldige avond rondom het paasvuur. Ga jij binnenkort ook je coniferenhaag uitgraven of op een andere manier met boomzaag en snoeischaar in je tuin aan de slag? Laat het weten via e-mail: schalkhaarpaasvuur@gmail.com. De zaterdagen 16 en 23 maart zijn geagendeerd als inzameldagen.

Als je zin hebt in een geweldig feest in eigen dorp, houd dan deze website in de gaten. De komende weken word je met enige regelmaat geïnformeerd over ontwikkelingen richting Paasweekeinde!

Binnenkort updates Paasvuur 2024

Binnenkort volgt op deze pagina meer berichtgeving over het Paasvuur 2024!
Eerste Paasdag valt dit jaar op zondag 31 maart a.s.

31-jan: De vergunning is inmiddels aangevraagd!

Klik op de buttons hieronder om nog eens na te genieten van de edities in 2023 en 2022.

Deel via