Paasvuur 2023

Geweldig om te zien wat zo’n paasvuur allemaal uitstoot
Buurvrouw die pas is komen wonen volledig uit d’r plaat!

,,Jeeeeowwohh…, ik wil seks met die kaaaaa-le!” Als je héél goed luistert naar hun getjilp, krijgen ook de merels rond sportpark De Horsterhoek deze vroege ochtend de sounds van DJ Nils maar niet uit hun kop. ,,Wát een spektakel weer”, kijkt Xeno Obdeijn namens de organisatie over zijn schouder achterom naar de smeulende resten van een fantastisch paasvuur. ,,Eén groot succes”, glundert hij. ,,Alleen maar gezelligheid!” 

Door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR10 APRIL 2023 – The day after. Vrijwilligers vegen Klaas Vaak nog maar eens uit de ogen na een korte nacht. En vertrapte bekers van de dansvloer. In de feesttent waar gisteravond honderden mensen stonden te springen. ,,Het is iets dat voor een groot gedeelte op de onderbuik werkt”, glimlacht Nils Achtereekte. ,,Zo’n liedje als ‘Seks met die kale’ heeft geen houdbaarheidsdatum. Een knaller! Net als Narcotic, een afsluiter pur sang. De eerste tonen zijn direct herkenbaar en dan gaat het dak eraf!”

Verbinden
DJ Nils kijkt terug op een fantastische avond. ,,Tot in de puntjes georganiseerd en een bomvolle tent met gemixt publiek, van echt jong tot oud. Dat maakt dit evenement uniek in zijn soort. Eerst even een borrel bij het vuur en dan schouder aan schouder de warmte opzoeken in de tent. Als dj heb ik daar de dankbare taak om al die leeftijden muzikaal te verbinden. En te zorgen dat iedereen de tent aan het einde met een glimlach verlaat! Dit zijn avonden waar je als dj nog dagen van nageniet.”

,,Je hebt liedjes die de tijd hebben overleefd. Die inmiddels klassiekers zijn en bekend bij zowel de jeugd als de oudere generatie”, legt de enthousiaste sfeermaker uit. ,,Als je dát als basis neemt, kun je vervolgens diverse uitstapjes naar nog nieuwere of oudere muziek maken.” Het resultaat was geweldig: peuters doen een dansje met hun opa, tegendraadse pubers lopen zelfs in polonaise met hun pa en ma. En, haha, die bescheiden buurvrouw die pas is komen wonen, gaat op de muziek volledig uit d’r plaat!

Waanzinnig
De merels fluiten, deze koele ochtend. ,,Jeeeeowwohh…” Tenminste, als je héél goed luistert. Ze bouwen vrolijk tjilpend aan hun nestjes. Er zijn tussen de smeulende as immers nog genoeg bruikbare takjes over. De rust is teruggekeerd op en rondom het paasvuurterrein naast sportpark De Horsterhoek. Het was een waanzinnig tentfeest gisteravond en in de vroege nacht. En vanochtend even een gekkenhuis om alles weer netjes op te ruimen. Maar met vereende krachten.

In veel dorpen zijn de paasvlammen vanochtend voor de laatste keer gedoofd. Strengere regelgeving, steeds meer papierwerk en hogere kosten zetten een streep door hun mooie lokale evenement. ,,Voor Schalkhaar geldt dat zeker niet”, reageert Xeno Obdeijn strijdvaardig. ,,We voldoen aan alle eisen en zijn hoopvol voor de komende jaren. Je ziet dat mensen ons paasvuur echt heel leuk vinden; er was een gigantische opkomst rondom het vuur en in de tent!”

Het is geweldig om te zien wat zo’n paasvuur allemaal uitstoot: gezelligheid, dorpsgevoel, even geen zorgen, eensgezindheid, verbinding, saamhorigheid, noaberschap en een avondje gewoon héél veel plezier! Voor echt jong tot oud. Voor ons, Schalkhaarders. En voor die buurvrouw die pas is komen wonen…

Ingang van het paasvuurterrein is vanaf de parkeerplaats bij sportpark De Horsterhoek waar je ook je auto of fiets prima kwijt kunt. We hebben er zin in, tot vanavond!  

Geen muntverkoop bij Paasvuur Schalkhaar

SCHALKHAAR – 7 APRIL 2023 – Niet alleen potten bier op de bar, maar om de anderhalve meter óók een pinterminal om je bestelde drankjes gelijk handig af te rekenen met je pinpas, je mobiel of je smartwatch. Wil je tóch liever betalen met contant geld, dan koop je bij het kassahok een speciaal pasje ter waarde van een bepaald aantal munten, dat je later ook nog bij kunt laden. De fysieke munten van vorig jaar zijn nog wel geldig, maar er is dit jaar geen échte muntverkoop meer bij het paasvuur in Schalkhaar.

Door Rudy Brouwer

,,Voor deze editie zijn we een samenwerking aangegaan met Paytree”, legt Paul van Haaren uit. ,,Om het de bezoekers van ons paasvuur zo makkelijk mogelijk te maken. Voordeel is dat er geen lange rijen meer zullen staan bij de muntverkoop. En in het laatste halfuur van het tentfeest hebben bezoekers de munten meestal op en de drempel om dan nog een paar nieuwe munten te halen is vaak groot. Door dit systeem kan je tot de laatste seconde gemakkelijk een drankje halen!”

Het Paytree betaalsysteem wordt landelijk al bij meer dan 200 grote evenementen naar volle tevredenheid gebruikt, bijvoorbeeld bij de TT Assen, met in totaal zo’n 170.000 bezoekers. ,,Het werkt heel eenvoudig”, vindt Wouter Roelofs van Paytree. ,,Vrijwilligers achter de bar maken bijvoorbeeld ook geen rekenfouten meer. Het barpersoneel werkt met zogenaamde PDA’s met voorgeprogrammeerde sneltoetsen die het bedrag meteen doorsturen naar de pinterminal.”  

Ook biedt het systeem de mogelijkheid van voorraadbeheer per bar en kan er door Paytree achteraf advies worden gegeven over de transacties en de verkoop, zodat het verloop van de verkoop en inkoop van het evenement een jaar later geoptimaliseerd kan worden. Het paasvuur in Schalkhaar wordt zondag 9 april a.s. naar verwachting rond 20.00 uur aangestoken. Het feestterrein en de tent zijn vanaf 19.00 uur gratis toegankelijk.

Ingang van het paasvuurterrein is vanaf de parkeerplaats bij sportpark De Horsterhoek waar je ook je auto of fiets prima kwijt kunt. We hebben er zin in, tot zondag!  

Schutterskoning 2022 krijgt nog geen opvolger

SCHALKHAAR – 28 MAART 2023 – Dit jaar gaat het traditionele vogelschieten op de zaterdag vóór het paasvuur niet door. ,,Het korte tijdsbestek tussen het groene licht van de gemeente met alle vergunningen en het daadwerkelijke feestweekeinde heeft ons voor bepaalde keuzes gesteld”, laat Ruben Bumkens namens de feestcommissie weten. ,,Erg jammer: voor ons is het schuttersfeest altijd de kers op de taart.”

,,We zijn bezig met de toekomst en de houdbaarheid van het evenement”, maakt Ruben nog maar eens duidelijk. ,,Naast de gebruikelijke vergunningen en verzekeringen die wij jaarlijks moeten aanvragen en afsluiten hebben we dit jaar bijvoorbeeld ook een stikstofmeting moeten laten uitvoeren. Die was positief, dus kan ons mooie vuur op Eerste Paasdag gewoon doorgaan!”

Doordat het vogelschieten dit jaar dus is gecanceld mag de winnaar van vorig jaar, dorpsgenoot Maarten Klosters, de wisseltrofee nog een jaartje langer op de schouw laten staan. Op de zaterdagavond is er nu een besloten feest voor vrijwilligers in de tent. ,,Volgend jaar willen we weer ons uiterste best doen om ook het schuttersfeest weer op de agenda te zetten”, belooft ‘vuurbaas’ Xeno Obdeijn.

Inzameldagen snoeihout Paasvuur 2023

SCHALKHAAR – 8 MAART 2023 – De inzameldagen van snoeihout voor het Paasvuur Schalkhaar zijn dit jaar op zaterdag 25 maart en zaterdag 1 april, van 9.30 tot 16.00 uur bij het paasvuurterrein. Je kunt de borden volgen vanaf de Croddenbrug in de Oerdijk in Schalkhaar. Snoeihout brengen is gratis. Bij u ophalen kan uiteraard ook; de kosten zijn 10 euro per aanhanger. Mail naar schalkhaarpaasvuur@gmail.com om een afspraak voor ophalen te maken.

Organisatie bezig met toekomst Paasvuur

SCHALKHAAR – 15 MAART 2023 – Over ruim drie weken is er een groot feest in ons dorp! De Stichting Feestcommissie Schalkhaar zorgt op Eerste Paasdag, zondag 9 april a.s., voor een geweldig tentfeest en een gezellig paasvuur, dat rond de klok van 20.00 uur zal worden aangestoken.

De organisatie hoopt op eenzelfde succes als afgelopen jaar. Dankzij het mooie weer en omdat het paasvuur weer het eerste feest was na de corona lockdowns, werd het in 2022 een drukte van jewelste. Gelukkig is het feestterrein daarop ingericht en kan het evenement die grote bezoekersaantallen goed aan.

Bij de bar was het ’s avonds wel erg druk. Met een grote bar binnen én buiten was het vorig jaar aanpoten voor het vrijwillige barpersoneel. Daarom wordt door de organisatie dit jaar buiten een extra bar ingericht om zo iedereen sneller van drankjes te kunnen voorzien.

Houdbaarheid
De organisatie is druk met alles regelen voor deze editie van het paasvuur, maar tegelijkertijd ook met de toekomst en houdbaarheid van het evenement bezig. Zo heeft zij een stikstofberekening laten uitvoeren en is zij aangesloten bij de ontwikkeling van de Dorpsvisie Schalkhaar.

Daarnaast zal het paasvuur worden verrijkt met entertainment. Natuurlijk is er ook dit jaar weer een knallend feest in de tent onder leiding van DJ Nils, die vorig jaar heeft laten zien hoe een echt Schalkhaars feestje eruitziet. We zien en spreken u graag op zondag 9 april!

Paasvuur Schalkhaar, zondag 9 april 2023, aanvang 20.00 uur.
Het feestterrein is gelegen in de driehoek tussen de Oerdijk, het Overijssels Kanaal en sportpark De Horsterhoek. Fietsen en auto’s kunnen bij laatstgenoemde locatie worden gestald/geparkeerd.  

Heiko Obdeijn (29) heeft heft in handen bij catering

Voormalig top-kok geniet als ‘chef bakplaat’ 

,,Ik kan wel van die kleine sterrenrestauranthapjes gaan bereiden en verkopen”, lacht Heiko Obdeijn (29). ,,Maar dat is niet wat bij zo’n evenement als het paasvuur past. Dáár bak ik met plezier pulled chicken, beenham en hamburgers. En knakworsten voor de kids. Ik vind het leuk om, vanuit mijn kwaliteiten, mensen plezier aan te bieden én een fijne avond”, zegt de voormalige top-kok, die ook dit jaar bij het paasvuur als ‘chef bakplaat’ met een grote glimlach de inwendige mens versterkt.     

Door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR – 4 MAART 2023 – ,,Ik hou er niet van als mensen moeten wachten”, legt Heiko zijn werkwijze uit. ,,Eigenlijk ga ik weinig anders doen dan vorig jaar. Toen had ik al een nieuw plan uitgedacht en toegepast, een efficiënt werkstation ingericht. Dat liep prima. Op de drukste momenten had ik drie vrijwilligers die me in de eetkraam assisteerden, maar het grootste deel van de avond lukte dat met twee. Het logistieke procesje van vlees bereiden, warm houden, broodjes maken en verkopen heb ik zó aangepakt dat ik zelf zo weinig mogelijk hoef te lopen.”

,,We hebben op het paasvuurterrein één eetkraampje en dat is voldoende”, vindt Heiko. ,,Ik kan het dan heel goed zelf overzien en er ontstaan geen lange wachtrijen. Ik ben constant bezig daarin te verbeteren, bijvoorbeeld door alles makkelijker neer te zetten. Kijk, ik maak gewoon een broodje pulled chicken, een broodje beenham, hamburger of knakworst, maar wil wel de kwaliteit daarvan hoog houden. Met de producten die ik inkoop en bestel, krijg je aan onze kraam echt waar voor je geld. We hoeven niet de hoofdprijs te vragen voor gewoon een goed en smakelijk broodje.”

Toonbank
Vorig jaar bij het paasvuur vlogen er zo, verdeeld over twee avonden, ruim 700 broodjes over de toonbank. ,,Ik ben dan sowieso goed uit de kosten en maak er wel winst op. We houden daar wat aan over, ja. Ik heb er natuurlijk ook wel wat sponsoren inzitten, maar de catering qua eten komt zeker goed uit. Het kan dit jaar uit om meer apparatuur te huren. Daardoor zet ik iets minder druk op mezelf na die tijd. Ik hoef niet weer alles mee naar huis te nemen en schoon te maken. Vorig jaar had ik veel eigen spullen meegenomen en had ik mezelf met teveel werk opgezadeld.”

Als er op zondagavond een paar duizend man staat te kijken bij het paasvuur lijkt het best een uitdaging om qua catering alles op rolletjes te laten lopen. Maar Heiko heeft daar beroepsmatig veel ervaring mee. Als toptalent uit de koksacademie van de vermaarde Cas Spijker heeft hij ruim 10 jaar in binnen- en buitenland in de horeca gewerkt. De Schalkhaarder heeft bij het paasvuur sinds een aantal jaren het heft in handen genomen voor de catering, maar is dit jaar officieel toegetreden tot de Stichting Feestcommissie die het paasvuur in ons dorp organiseert.

Verbeterpunten
,,Ze vroegen aan mij: je hebt al een hele grote bijdrage in de catering, wil jij niet erbij komen? En met ons brainstormen over hoe we dingen anders kunnen aanpakken, om tot nieuwe ideeën te komen. Ik zag wel verbeterpunten en zo ben ik er een beetje ingerold. Vanuit mijn opleidingsachtergrond en werkervaring help ik de feestcommissie op gebied van catering om een professionaliseringsslag te maken. Ik werk sinds corona zelf niet meer in de horeca. Het was door meerdere factoren voor mij niet gunstig daar te blijven. Maar ik heb de expertise natuurlijk nog wel.”

,,Dit zijn de mensen met wie ik ben opgegroeid en de mensen die ik ken”, vertelt Heiko. ,,De commissiegroep met Xeno, Paul, Koen, Michel, Ruben en Remko, die er nu is, is heel betrokken. Iedereen is verschillend. Het is ook belangrijk om in zo’n commissie te zitten met mensen die een ander zicht hebben op dingen en andere ideeën. Ik vind dat in deze commissie iedereen goed op elkaar aansluit en dat maakt het draagvlak ook groter. Iedereen ontmoet elkaar; je ontmoet nieuwe mensen die in het dorp wonen en die voelen zich dan sneller onderdeel van de gemeenschap.”

Behoefte
Heiko merkte vorig jaar, na de jaren in lockdown, dat mensen er echt behoefte aan hadden om samen te kunnen komen. ,,Om weer gezellig te kunnen doen. Dat zag je zó terug. Dat is voor ons ook echt wel een reden om het dit jaar weer te organiseren. Dat wil ik graag helpen faciliteren. Je wilt toch wat kunnen bieden en we willen ook het gevoel hebben dat Schalkhaar nog een dorp is. Door dit soort evenementen te hebben, draagt het wel echt bij om dat dorpsgevoel te behouden. Het paasvuur creëert banden en saamhorigheid. Tussen bestaande en ook nieuwe inwoners.”

De feestcommissie kijkt volgens Heiko wel naar wat ze in de toekomst met het paasvuur gaat doen en welke andere mogelijkheden er zijn om iets te organiseren. ,,We denken na over hoe we de stikstofuitstoot, die uiteraard binnen de normen is, kunnen compenseren, bijvoorbeeld door bomen te planten ofzo. Dat is wel een lastige. We zijn zeker bezig met milieu en duurzaamheid. Ik gebruik bijvoorbeeld biologisch afbreekbare zakjes voor de broodjes. We zijn daar echt wel heel erg mee bezig, maar het is soms lastig om over te brengen, want mensen zijn daar heel erg verdeeld in.”

Kom zondag 9 april a.s. genieten van de heerlijke broodjes pulled chicken, beenham, hamburger en knakworst in de eetkraam van Heiko Obdeijn bij Paasvuur Schalkhaar!

 

Inzameling snoeihout

SCHALKHAAR – 3 MAART 2023 -Gaat u binnenkort snoeien in de tuin? Paasvuur Schalkhaar kan dat snoeihout weer goed gebruiken! De data en informatie over het inzamelen en ophalen van snoeihout voor het paasvuur op zondag 9 april a.s. volgen binnenkort! u kunt ons nu al bereiken via ons e-mailadres schalkhaarpaasvuur@gmail.com
 

Uitbreiding samenwerking met 

Heineken 

SCHALKHAAR – 22 FEBRUARI 2023 – Ook Heineken heeft weer zin in een feestje. De plannen zijn gemaakt voor een verdere uitbreiding van onze samenwerking in 2023. Vanuit de stikstofberekeningen hebben we groen licht van de gemeente, dus wij maken ons op voor een geslaagd Paasvuur op 9 april a.s. Ben jij erbij? Hou updates op deze webpagina en onze sociale media in de gaten! 
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram
Volg ons op Twitter.
Deel via