Laatste nieuws

Stemmers genieten in wachtrij van zonnetje

Het was vanochtend al vroeg druk bij de nieuwe stemlocatie het Koetshuis in Schalkhaar. Het léék vooral ook druk, want de wachtrij die zich zichtbaar aan de voet van de Nicolaaskerk vormde, staat er ‘normaal’ bij andere verkiezingen ook. Alleen dan minder zichtbaar bij De Lindeboom bínnen. ,,Maar het is niet koud”, merkt Wim Lucassen, hoofd van het stembureau. ,,Stemmers genieten in de wachtrij van het zonnetje.’

door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR – ,,We kwamen dit jaar met De Lindeboom gewoon niet in overeenstemming over opstelling en plaats van het stembureau. Gewoon praktische zaken”, reageert Maarten Jan Stuurman namens de gemeente Deventer. ,,Het was een keuze van de gemeente om centraal in ons dorp een andere locatie te zoeken”, meent Lucassen. ,,Zo kwamen ze bij het Koetshuis uit.”

Treintje
Hoewel de rij voor de deur stemmers enigszins afschrikt en zelfs doet omkeren, ziet Lucassen geen mogelijkheden om de routing ter plekke nog te laten optimaliseren. ,,Het stemproces verloopt als een treintje, met verplichte stappen via vaste stations. Je kunt niet zomaar dingen overslaan om de vaart er iets meer in te krijgen en de wachtrij te verkorten.”

,,Het is niet koud en mensen buiten genieten van de zon”, benadrukt onze dorpsgenoot nog maar eens. ,,En vergeet niet: er zijn twee grote veranderingen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Toen waren er drie dagen om te stemmen, nu maar eentje. En mensen mogen twee keer stemmen: voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Dat verklaart dat het drukker is en misschien iets minder vlot doorloopt.”

Volmacht
Lucassen merkt bovendien op dat de Schalkhaarse bevolking iets ouder is, dat er meer mensen met een volmacht stemmen, wat tijdrovender is. En ook veel mensen hebben volgens hem thuis niet de kieslijsten alvast bekeken. ,,Mensen kunnen bijvoorbeeld bij hun stem voor de Waterschappen de PvdA niet vinden. Nou, dat klopt. Want daarop kun je voor de Waterschappen niet stemmen.”

De heer Beker, hoofd van het stembureau Park Braband, heeft gehoord van de drukte bij het Koetshuis. ,,Mensen uit Schalkhaar hadden hier ook gewoon kunnen stemmen”, legt hij uit. ,,Maar aanvankelijk was overal gecommuniceerd dat dat alleen voor bewoners gold. Pas op het laatste moment werd duidelijk gemaakt dat iedereen kon. Maar wij zijn om 12.00 uur gesloten en hebben maar zo’n 60 stemmers gehad. Normaal gesproken, bij betere communicatie, zijn dat er zeker 500.”

Park Braband is dan inmiddels gesloten; tot vanavond 21.00 uur kunt u in ons dorp uw stem voor de Provinciale Staten en de Waterschappen nog uitbrengen bij het Koetshuis (Timmermansweg 32) en bij de sporthal (Garderegimentsweg 23).

Deel via

Een gedachte aan “Stemmers genieten in wachtrij van zonnetje

  1. A.M. Beeke

    Had liever bij PB gestemd sta je tenminste binnen in de rij. Nu toevallig mooi weer, maar sommige oudjes hoorde je toch over de koude wind klagen.
    Had dan in iedergeval wat partytenten of zo neer gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *