Steeds meer mondkapjes in straatbeeld Schalkhaar

Vanaf 30 september jl. geldt in Nederland vanuit de Rijksoverheid het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals winkels en restaurants. Getuige het toenemend aantal mensen met mondkapjes in het Schalkhaarse straatbeeld volgen steeds meer dorpsgenoten dat advies.

SCHALKHAAR – ,,Wij volgen het advies van het kabinet en onze branchevereniging”, meldt Jeannet Olthoff van kapsalon Jeannet Total Look aan de Timmermansweg. ,,Bij ons in de salon is iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Voor uw en onze gezondheid.” Heeft u zelf geen mondkapje dan kunt u bij Jeannet in de salon voor 50 cent een mondkapje kopen.

Dankbaar
Jeannet is haar klanten dankbaar dat ze het gelukkig vanzelfsprekend vinden om dat ook gewoon te doen. ,,Wij vonden deze keuze van verplicht mondkapjes te dragen bij ons in de salon best lastig om te maken”, bekent de Schalkhaarse. ,,Vanaf half mei dragen wij zelf altijd al de mondkapjes in de salon. Wij zijn er al helemaal aan gewend. Voor de klanten is het nu echt wel even wennen. Dat snappen wij heel goed. Maar dit alles doen we uiteraard voor de gezondheid van ons allen, maar uiteraard ook om te proberen te voorkomen dat we straks weer onze salon moeten sluiten.”

Ook Joost Bon van Mark Optiek aan de Pastoorsdijk volgt, zo blijkt uit zijn pagina’s op sociale media, het dringende advies van het kabinet/RIVM. Zoals de meeste winkeliers in ons dorp. ,,Wij dragen zowel in onze meetruimte als in onze winkel een mond-/neusmasker”, vertelt Joost. ,,Graag zouden we zien dat onze klanten (vanaf 13jaar) dat ook doen.” Mark Optiek heeft in de winkel gelijk een oplossing voor brildragers die door hun mondkapje last hebben van beslagen glazen. ,,Behandel je glazen met onze anti condens voor een heldere blik!”

Eén lijn
Volgens Joost loopt negen van de tien klanten bij hem binnen met een mondkapje op. ,,Dat komt denk ik ook omdat ik er zelf eentje op doe als er een klant binnenkomt”, zegt hij. ,,En handen desinfecteren doen mijn klanten eigenlijk ook meteen als ze het mij zelf zien doen. Haha, of het komt door de automatische pomp die ik heb.” Als penningmeester van de Ondernemers Vereniging Schalkhaar geeft Joost aan dat aangesloten ondernemers zelf beslissen wat ze doen. ,,Dat ligt ook aan het type winkel. Bij sommige winkels zijn klanten langer binnen dan bij andere, of meer tegelijkertijd. Het is dus lastig om één lijn te trekken. Bij de ene ondernemer is het een advies/wens; een ander stelt het verplicht.”

Het dragen van mond-/neuskapjes in publiek toegankelijke binnenruimtes is vanuit de overheid geen verplichting, maar wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. In Schalkhaar nemen veel inwoners het landelijke advies ter harte: er duiken steeds meer dorpsgenoten met mond-/neuskapjes op in het straatbeeld.

Deel via

Geef een reactie