Op kerstmarkt in Schalkhaar kwam alles samen

Voorzichtig ritselen schuivende kindervoetjes door de verdroogde herfstbladeren in het Pastoorsbos. Langs het pad wijzen vrolijk dansende vlammetjes van waxinekaarsjes én kleurige lampionnen van voorgangers de weg, zoals de ster van Bethlehem de wijzen van het oosten naar het pasgeboren kindje Jezus loodste. Uit het donkere bos doemt vanaf een felverlichte plek geroffel op: oud supermarktbaas Richard Schijver trommelt er met zijn leerlingen het kippenvelopwekkende ‘Little drummer boy’: pa rum pum pum pum!

SCHALKHAAR – De kerstmarkt in ons dorp was gisteravond een XL-versie van alle gemoedelijke kerstmarkten die de Ondernemersvereniging Schalkhaar (OVS) in het verleden, tot de Coronatijd, op het dorpsplein had aangeboden. Hier, vandaag, aan de voet van de statige Nicolaaskerk, kwamen tussen héél véél dorpsgenoten alleen maar hoogtepunten samen: muziek, kerstspel, kraampjes, mooie verlichting, lekkernijen en vooral gezelligheid én saamhorigheid.

Samen vieren
,,Een kerk hoort midden in de samenleving te staan”, vertaalde Annemarie Bouwman de toegevoegde waarde van het historische middelpunt van de Schalkhaarse kerstmarkt 2022. ,,Door dit samen te doen met de OVS stá je ook midden in de samenleving. Een kerk is niet iets abstracts ofzo. Het is: er zijn voor elkaar, in nood, maar óók samen vieren. Wij willen als kerk er ook op deze wijze heel graag zijn voor de samenleving in Schalkhaar”, zei de coördinator Pastorale Zaken.

Eénmaal terug na de herdertjestocht door het bos konden de kinderen de levensgrote kerststal bezoeken in de kerk, hengelen naar een zuurstokje, opwarmen met een beker chocomelk én nog genieten van een leuke uitvoering van het kerstspel met muzikale begeleiding van het kinderkoor Youngest Voices XL, waarbij opviel dat dirigent meester Rob van de Nicolaasschool, zelf nog goed bij stem, op aandoenlijk enthousiaste wijze zijn zangers en zangeressen op sleeptouw nam.

Poffertjeshelden
Ter hoogte van het Koetshuis ontpopten onze lokale opticien Joost Bon en Jeroen Voortman van de plaatselijke damesmode zich als poffertjeshelden voor menig Schalkhaarder, deelde kapster Jeannet met haar team traditioneel heerlijke warme chocomelk uit, schonken slijterij Wichink en Rookes Rietman gluhwein, organiseerde Plus een gratis loterij en schepten bewoners van het azc aan de Frieswijkerweg gastvrij een lekkere kom zelf bereide soep vol. Verspreid over het drukke kerkplein verrasten ook andere ondernemers uit ons dorp de bezoekers met aantrekkelijke koopwaar of iets lekkers.

Op de kerstmarkt in Schalkhaar kwam gisteravond alles samen: inwoners, jong en oud, ongeacht welke (religieuze) achtergrond, ondernemers, verenigingen. Geheel in de gedachte van Kerst viel in en rondom de RK Nicolaaskerk gisteravond twee uurtjes lang alle maatschappelijke ellende van ons af en was het in ons fijne Schalkhaar voor even heel veel mooier, gemoedelijker, vreedzamer en saamhoriger dan in de rest van de wereld. ‘So to honor him, pa rum pum pum pum. When we come, pa rum pum pum pum!’ (foto’s: John Welling)

Deel via

Een gedachte aan “Op kerstmarkt in Schalkhaar kwam alles samen

  1. Johan Schintz

    Wat mooi verwoord en zo goed de sfeer van de avond en ook van deze gezamenlijke activiteit van de H. Nicolaaskerk en de OVS en andere partijen beschreven. De mensen die niet geweest zijn hebben wat gemist. Mijn welgemeende complimenten hiervoor! Ook dank aan alle deelnemende partijen en natuurlijk alle bezoekers. Dit is zo goed en belangrijk voor ons mooie dorp!

Geef een reactie