Laatste nieuws

Leerlingen De Sleutel halen ‘e-waste’ op

De groepen 7 en 8 van basisschool De Sleutel hebben vorige week een gastles gehad over e-waste. ,,E-waste is elektronisch afval dat je kunt herkennen aan een stekker, accu of batterij”, legt leerling Robbe Crouzen uit. ,,Tijdens de gastles zijn wij erachter gekomen dat het heel belangrijk is om dit afval te verzamelen, zodat het kan worden gerecycled.”

SCHALKHAAR – Om e-waste producten te maken, zijn volgens Robbe grondstoffen nodig die uit de natuur worden gehaald. ,,Deze grondstoffen kunnen ook worden gehaald uit elektronica, wanneer deze worden gerecycled. Als wij deze producten niet recyclen, raken enkele grondstoffen op en kunnen er over twintig jaar geen nieuwe mobiele telefoons, computers en tv’s meer worden gemaakt. Wist u dat er wel 46 verschillende grondstoffen worden gebruikt in een telefoon?”

Het afval wordt vaak gedumpt in ontwikkelingslanden. ,,Daar verbranden de inwoners het afval om te kijken of er nog waardevolle grondstoffen inzitten om te verkopen”, heeft Robbe uit de les opgepikt. ,,De rook die vrij komt, is slecht voor het milieu en voor de kinderen. Alles wat ze niet nodig hebben laten ze liggen, waardoor het in de zee belandt. Aan deze plasticsoep gaan dieren dood en dat is geen gunstige ontwikkeling.”

,,Kortom, wij als leerlingen van de groepen 7 en 8 van De Sleutel, willen daar wat tegen doen en daarbij hebben we in Schalkhaar uw hulp nodig! Graag komen wij bij u uw E-waste ophalen!”

Inwoners van Schalkhaar kunnen de leerlingen helpen door E-waste bij ze te melden. Ga naar www.ewasterace.nl en vul uw postcode in. Vervolgens kunt u uw e-waste aanmelden. Als er op het beeldscherm verschijnt ‘voorkeur opgeven’ zouden Robbe en zijn medeleerlingen het erg waarderen als u OBS De Sleutel invult. Op de kalender kunt u de momenten aangeven, waarop leerlingen van De Sleutel de producten kunnen ophalen. U ontvangt vervolgens zo spoedig mogelijk een bericht met een bevestiging. In verband met Covid-19 wordt gevraagd uw e-waste op de stoep klaar te zetten.

,,Naast de ophaalservice kunnen mensen ook zelf e-waste inleveren bij ons inleverpunt”, meldt Robbe. Dit kan sinds maandag 14 september tot en met 9 oktober op elke werkdag tussen 08.15 uur en 08.30u bij OBS De Sleutel aan de Bakkerskamp 4. Voor alle e-waste geldt dat het product in een normale container moet passen.

,,Als het ons lukt om zoveel mogelijk e-waste te verzamelen, kunnen wij een schoolreisje winnen naar NEMO in Amsterdam”, verheugt Robbe zich. ,,In dat museum leren wij meer over de kracht, het belang en het bijzondere van wetenschap en technologie. Met deze informatie kunnen wij in de toekomst nog meer verstandige keuzes maken.”

(Uit: krant InSchalkhaar – sept 2020)

Deel via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *