Laatste nieuws

Dorpsgenoot start petitie ‘Schalkhaar is vol’

Onze dorpsgenoot Ermanda Akker Rijsman, eigenaar van AR Juridisch Advies aan de Oerdijk, is een petitie ‘Schalkhaar is vol’ gestart. ,,De zorgdruk op het dorp Schalkhaar is te groot”, schrijft ze als inleiding op de petitie.

SCHALKHAAR – ,,Niet alleen vormen asielzoekers en mensen met een verstandelijke beperking onderdeel van de dorpsgemeenschap. Verslaafden, gedetineerden en mensen met steeds zwaardere psychische problemen moeten ook een onderdeel van gaan vormen van ons mooie dorp.”

De volledige tekst van de petitie ‘Schalkhaar is vol’:

Wij

alle inwoners, ondernemers en alle andere personen en/of bedrijven die een binding hebben met het dorp Schalkhaar

constateren

 • Dat de leefbaarheid en ons leefklimaat worden aangetast door steeds nieuwe groepen met een zorgbehoefte te positioneren in Schalkhaar.
 • Na zonder raadpleging de opvangplekken voor asielzoekers flink uit te breiden, moet er ook plek komen voor verslaafden, gedetineerden en personen met steeds zwaardere psychische problemen.
 • Schalkhaar is al de opvangplek van Deventer voor mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychische problemen, asielzoekers. Schalkhaar is VOL.

en verzoeken

 • te stoppen met het creëren van nieuwe mogelijkheden voor nieuwe bijzondere groepen met een zorgbehoefte in het dorp Schalkhaar.
 • de lasten te spreiden over de hele gemeente en de lasten op die manier eerlijk te verdelen onder alle inwoners van de gemeente Deventer.

De petitie is inmiddels door ruim 50 mensen onderschreven en kan worden ondertekend via de link https://schalkhaarisvol.petities.nl

 

Deel via

16 gedachtes aan “Dorpsgenoot start petitie ‘Schalkhaar is vol’

 1. C Verhulst

  Ik denk dat niet alles goed is verwoord en begrijp dat dit mensen raakt.

  In mijn optiek kun je mensen met een verstandelijke beperking zeker niet vergelijken met TBS’ers of verslaafden.
  Ze vallen allen onder de noemer “ bijzondere doelgroepen”, maar daar is dan wat mij betreft ook alles mee gezegd.
  Volgens mij heeft niemand een probleem met de mensen met een verstandelijke beperking die in ons dorp wonen of dagbesteding krijgen. Ik in ieder geval niet.

  De komst van TBS’ers en de uitbreiding van het AZC daarentegen zorgen voor een disbalans, overlast en zorg! En dit neemt in een rap tempo toe!
  Iedereen heeft in mijn optiek recht op een plek in de maatschappij en op de juiste zorg (al ligt dat bij TBS’ers die deze maatregel hebben gekregen vanwege moord en zedendelicten nog wat anders wat mij betreft).
  De komst en uitbreiding van de bijzondere doelgroepen ( mensen met een verst. beperking daar buiten gelaten) is procentueel compleet uit verhouding aan het raken in ons dorp en wat betreft dit stuk ben ik het eens met VOL=VOL.

  De overlast neemt in een rap tempo toe en zorgt voor onwenselijke en onveilige situaties!

  Schalkhaar is een mooi dorp, het voelde veilig en overzichtelijk. Maar dit gevoel is de laatste tijd voor velen helaas veranderd.
  Laten we met elkaar een vuist maken en ons laten horen.

  1. Ermanda Akker Rijsman

   In de petitie worden mensen met een verstandelijke beperking niet vergeleken met TBS’ers. De mensen met een verstandelijke beperking hebben al sinds jaar en dag een plek in Schalkhaar.

   Het gaat om de totale optelsom van alle bijzondere groepen, waar de asielzoekers, verslaafden en de mensen met steeds zwaardere psychische problemen een steeds groter deel van vormen. Al die groepen samen hebben invloed op de woonomgeving en het leefklimaat.

   Deventer is groter dan alleen Schalkhaar en het lijkt mij goed om een deel van deze bijzondere doelgroepen meer te spreiden over de hele gemeente. De petitie is bedoeld om dit aan de gemeente Deventer duidelijk te maken.

 2. Hans DIJKERMAN

  Weet gelijk naar welk juristen ik nooit zou inschakelen mocht ik er een nodig hebben.

  Nog ergen, mensen met een beperking vergelijken als TBS-ers…

 3. Marina Zoet

  Als het geen probleem is dat er mensen met een verstandelijke beperking in het dorp wonen dan wel verzorgd worden, vraag ik mij oprecht af waarom het dan toch noodzakelijk is voor de inhoud en het doel van de petitie om deze groep hierin op te nemen. Dit voelt voor mij alsof zij niet welkom zijn hier. Houd het bij de groep waar je actie op wilt en haal er geen groepen bij waar je schrijft geen probleem mee te hebben. Nu wekt het namelijk de indruk alsof de ondertekenaars ook problemen hebben met mensen met een verstandelijke beperking. En dat steekt mij persoonlijk.

 4. Arjan te Wierik

  Jammer dat in de petitie wordt gesproken over ‘Wij alle inwoners, ondernemers en alle andere personen en/of bedrijven die een binding hebben met het dorp Schalkhaar’. Dat ik combinatie met de stempel VOL=VOL en het feit dat alle doelgroepen over een kam worden geschoren, maakt dat ik weg veel moeite heb met deze petitie.
  Dit is ook niet zoals ik Schalkhaar ken, en verwoord niet het sentiment/gevoel dat ik om me heen hoor. Er zijn zorgen over met name de beoogde uitbreiding van het aantal TBS-ers op Brinkgreven, maar verder hoor ik weinig negatieve geluiden.

  Een ieder heeft recht op zijn/haar mening en heeft het recht zich hierover uit te spreken. Maar spreek alsjeblieft namens jezelf, en niet namens mij of anderen die een andere mening hebben en vallen onder de beschrijving ‘Wij alle inwoners, ondernemers en alle andere personen en/of bedrijven die een binding hebben met het dorp Schalkhaar’

  1. Johan Schintz

   Ik ben het geheel eens met reactie van Arjan te Wierik en ik zou het het dan ook zeer op prijs stellen zelfs de tekst te ´skippen´, daar waar gesproken wordt over ´Wij alle inwoners, ondernemers en alle andere personen en/of bedrijven die een binding hebben met het dorp Schalkhaar’.
   Iedereen is, zoals Arjan terecht schrijft, vrij om te vinden en te zeggen wat hij of zij wil maar spreek ajb ook niet namens mij als inwoner van dit dorp. Ik spreek en ken nogal wat mensen in het dorp en hoor net als Arjan heel weinig tot geen negatieve geluiden. Je zou het ook kunnen omdraaien door als dorpsgemeenschap trots te zijn op het feit mensen, al dan niet tijdelijk, te kunnen en mogen huisvesten die hier over het algemeen bepaald niet voor hun lol zitten….
   En ja, natuurlijk hoort iedereen zich te gedragen en te houden aan de wet, net zoals je dat mag verwachten van alle andere inwoners van dit land inclusief het dorp Schalkhaar.

 5. Olga van der Velde

  Graag verzoek ik mevrouw Ermanda Akker Rijsman de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking uit haar petitie te verwijderen. Het getuigt van onwetenheid om deze mensen met een verstandelijke beperking te benoemen in deze petitie. In tegendeel, zij zijn een verrijking voor ons dorp!

 6. Ermanda Akker Rijsman

  Zoals aan aangegeven, wonen de mensen met een verstandelijke beperking als sinds jaar en dag in volledige harmonie in Schalkhaar. De petitie is zeker niet gericht op deze mensen.

  De petitie is gericht op de komst van nog meer nieuwe bijzondere doelgroepen, zoals mensen met zware psychische problemen, TBS’ers of verslaafden.

 7. Gerard Klein Koerkamp

  Wie vindt dat Schalkhaar te vol is, moet zich sterk maken voor een emigratiebeleid met ondersteuning en subsidies voor wie meer wil dan dit zo overbevolkte dorp kan bieden.

  Of zelf vertrekken natuurlijk.

  Maar zaai geen haat jegens de allerkwetsbaarsten. Met je pvv slogan.

  Deze petitie is een grof schandaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *