De Lindenhof viert 50-jarig jubileum

'Als iemand hulp nodig heeft, dan zijn we er voor elkaar'

In het hart van ons dorp werd ruim 50 jaar geleden begonnen met de bouw van een appartementencomplex voor ‘bejaarde’ inwoners van de toenmalige gemeente Diepenveen en in het bijzonder Schalkhaar. In het gebied tussen de Oerdijk, de Kolkmansweg, de Lindeboomsweg en het Pastoorsbos verrezen begin jaren ’70 drie gebouwen met elk twintig seniorenwoningen, verdeeld over twee woonlagen. De sfeer op De Lindenhof is uniek: wandel er binnen en ervaar een oase van rust, gemoedelijkheid en verbondenheid. De Lindenhof is dorp Schalkhaar in het klein.

Door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR – ,,Als iemand hulp nodig heeft, dan zijn we er voor elkaar”, vertelt mevrouw Voorhorst, die samen met haar man nu ruim drie jaar op De Lindenhof woont. ,,De eerste keer dat we hier kwamen, hadden we gelijk al een heel goed gevoel vanwege het uitzicht vanaf de eerste verdieping. Er is heel goed contact met alle bewoners. Bijvoorbeeld bij een zomerborrel, dan zijn ze er allemaal. Bewoners nemen zelf het initiatief om samen leuke dingen te doen, zoals Jeu de Boules.”

Van de baan, die in 2014 bij de grote renovatie van de tuinen werd aangelegd, wordt door de bewoners wekelijks fanatiek gebruik gemaakt. ,,Er is hier onderling heel goed contact met elkaar”, ervaart ook mevrouw Tuïnk, sinds elf jaar woonachtig op De Lindenhof. ,,We hebben hier een gezamenlijke pot. Als er iemand jarig is, vieren we dat in de recreatiezaal met een kop koffie en soms bakt er iemand appelflappen. En in een kroonjaar krijgt de jarige een bos bloemen of een plant.”

Bloemetje
De kwieke dame somt tal van leuke activiteiten op en noemt daarbij een jaarlijks stamppotbuffet bij het tegenovergelegen zalencentrum De Lindeboom als hoogtepunt. ,,De eerste twee borreltjes én het toetje betalen we dan uit onze pot”, lacht ze. ,,Ook zieken vergeten we natuurlijk niet: iedereen die thuiskomt uit het ziekenhuis krijgt een bloemetje.” Mevrouw Tuïnk beheert een alarmsysteem. ,,Als er bij een bewoner iets loos is, krijg ik een melding en kunnen we er met z’n tweeën naar binnen. Al is het midden in de nacht.”

Jan Koldewee, bestuursvoorzitter van Stichting De Lindenhof, glimlacht tevreden. ,,De afgelopen 50 jaar hebben we er met behulp van bewoners, vrijwilligers en allerlei bedrijven een mooie Lindenhof van gemaakt. We doen ons best om dat zo te houden.” Hij looft de saamhorigheid en oplettendheid onder de bewoners. ,,Als bestuur organiseren we elk jaar een bewonersmiddag en een nieuwjaarsreceptie en we stimuleren de bewoners voortdurend om ook zelf initiatief te nemen voor het organiseren van activiteiten en bijeenkomsten.”

Belangstelling
De Lindenhof heeft een zelfstandig bestuur en valt niet onder bijvoorbeeld Solis, Carinova of De Marken. ,,Alles gaat in eigen beheer”, legt de voorzitter uit. ,,Aan de woningen en de tuinen wordt regelmatig onderhoud gepleegd”, vertelt Koldewee. ,,Momenteel krijgen de badkamers een update. We streven ernaar om ook voor bewoners met een kleine portemonnee woonruimte aan te bieden. De belangstelling is groot: we hebben een lange wachtlijst met meer dan 100 gegadigden.”

,,In de dertig jaar die ik hier woon, heb ik er heel veel zien gaan en komen”, herinnert mevrouw Jannie Beukema, de langst wonende bewoner, zich. ,,Je snapt niet waar de tijd blijft; het vliegt voorbij. Tot op de dag van vandaag bevalt het goed om hier te wonen. Ik heb er geen spijt van gehad om op m’n 57e hier naar toe te gaan. Ik vind het nog steeds geweldig.”

,,Wij woonden al 20 jaar in Schalkhaar op de Bakkerskamp”, vertelt ze. ,,Mijn man is toen overleden en ik wilde daar liever niet alleen blijven. Toen heb ik me ingeschreven bij De Lindenhof en ik had het geluk: na zeven weken kon ik al komen! Er is in al die tijd veel veranderd. Teveel om op te noemen. Maar ik woon hier nog steeds naar volle tevredenheid.”

Boottocht
Vandaag hebben bewoners, vrijwilligers en bestuurders van De Lindenhof het 50-jarige bestaan van hun appartementencomplex uitbundig gevierd. Een jubileumcommissie, met afvaardiging uit het bestuur en de bewoners, koos voor een prachtige bootreis op de IJssel, richting Zutphen. Mét een heerlijk diner en entertainment. Vrijwilligers van Schalkhaar Helpt Elkaar hielden op deze feestdag een veilig oogje in het zeil op een verlaten Lindenhof. Het was in de gangen van het jubilerende appartementencomplex vandaag nóg rustiger dan normaal…

Meer info over De Lindenhof vind je op www.delindenhofschalkhaar.nl

Naschrift: dit verhaal is geschreven op basis van een film gemaakt door Herman Sonnenberg

Deel via

Een gedachte aan “De Lindenhof viert 50-jarig jubileum

 1. Willem Kroeze

  Erg fijn om te lezen dat bewoners van de Lindehof zich erg thuis voelen op het complex. Vandaar natuurlijk ook de erg lange wachtlijst. Een pluim voor het management en bestuurders.

  Als geboren en getogen Schalkhaarder (maar niet woonachtig) heb ik de Lindenhof gebouwd zien worden. Mijn grootouders en ouders liggen begraven op het RK kerkhof tegenover. Was er misdienaar en mijn familie woont in Deventer. Door de jaren heen hebben diverse oud-buren en kennissen hun intrek genomen in de Lindenhof.

  Mede daarom waren ik en mijn echtgenote (Deventernaar) erg enthousiast en hebben ons eind 2021 ook laten inschrijven. Echter konden wij ons als oud-inwoner van Schalkhaar wel inschrijven, maar omdat wij niet in Schalkhaar of omliggende gemeente woonachtig zijn hetgeen is vereist, onder aan de lange wachtlijst worden geplaatst.

  We zijn dus erg teleurgesteld dat het waarschijnlijk erg lang gaat duren of er helemaal niet van komt. Maar we houden goede hoop.

  Hartelijke groet aan alle bekenden in de Lindenhof en Schalkhaar…

Geef een reactie