Laatste nieuws

Wethouder opent Meedoenbalie azc

Wethouder Rob de Geest opent deze middag op het azc de Meedoenbalie en ondertekent de eerste vijftien certificaten voor bewoners van het azc die zich onder meer als vrijwilliger hebben ingezet voor organisaties zoals het Go Ahead Eagles stadion, de moestuin in Klooster Nieuw Sion en Wijk voor Elkaar.

SCHALKHAAR – Bij de Meedoenbalie bemiddelen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de Deventer Doet Vrijwilligerscentrale bewoners van het azc naar vrijwilligerswerk en participatie in de samenleving. Motto is om niet af te wachten in een azc, maar vanaf dag 1 bezig te zijn met de toekomst. Waar deze ook mag zijn. Men doet kennis, vaardigheden en ervaring op door mee te doen.

Zo is in samenwerking met Stichting Present het Walk & Meet-project gestart om bewoners van het azc te koppelen aan betrokken Deventenaren. Bewoners kunnen tevens meehelpen aan het onderhoud van de moestuin bij Klooster Nieuw Sion of ondersteunend werk verrichten rondom het stadion van Go Ahead Eagles.

Sinds de versoepelingen rondom Corona kunnen bewoners ook weer helpen bij de begeleiding van ouderen via de Stichting Wijk voor Elkaar. Meedoen betekent ook de Nederlandse taal leren, bijvoorbeeld via het taalcafé in de centrale bibliotheek van Deventer.

Omdat de stap naar buiten voor asielzoekers groot kan zijn, is er sinds kort een aantal kleine projecten op het azc gestart, waaronder een moestuin en een naaiatelier. Deze projecten worden geheel verzorgd door de bewoners zelf en worden ondersteund door de Meedoenbalie. Daarnaast verzorgen bewoners ook in de woongebouwen schoonmaakwerkzaamheden of helpen mee in het tuinonderhoud op het azc.

Het COA en Deventer Doet zijn erg blij met het aanbod van projectplaatsen en zien graag het aantal participatie-projecten in Schalkhaar en de hele gemeente Deventer uitbreiden.

Deel via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *