Nieuwbouw Rabopand wordt ‘Botterman Staete’

Te midden van een levendige geschiedenis, wordt aan de Oerdijk de ‘Botterman Staete’ geboren. Een eerbetoon aan het verleden, een belofte voor de toekomst. Historie en hedendaags duurzaam comfort gaan hier hand in hand en maken plaats voor nieuwe bewoners die deze plek weten te waarderen.

SCHALKHAAR – De ‘Botterman Staete’ wordt niet zomaar een woonplek; dit is een bestemming waar verleden en heden samensmelten, waar elke stap een ode is aan de mensen die hier hebben geleefd en geliefd. Welkom bij ‘Botterman Staete’, waar elke steen een verhaal vertelt en elke hoek een nieuw begin biedt!

Het voormalige Rabobank gebouw, nu nog in gebruik als kantoorgebouw zal herontwikkeld worden tot zes luxe appartementen. Op dit moment is Natuurlijk Makelaars, van dorpsgenoot Huub Swartjes, bezig met de ontwerpfase. Op een later moment volgt hierover meer informatie.

Karakter
Aan de Oerdijk 2 in Schalkhaar staat een gebouw vol geschiedenis en karakter, dat teruggaat tot 1869. In een tijd waarin liefde en vakmanschap hand in hand gingen, bundelden Jan Swartjes en Gerritdina te Riele hun krachten en creëerden ze een nieuwe boerderij genaamd Botterman-Swartjes. Deze boerderij was niet alleen een huis; het was een thuis voor generaties, een getuigenis van familiebanden en veerkracht.

Het kan worden gezien als vervanging van het oude erve Botterman, dat honderd meter zuidwestelijk stond. Gerritdina was de dochter van Hermanus te Riele en Everdina Gooiker. Zij waren de laatste bewoners van het oude erve Botterman, dat in 1870 werd afgebroken.

Boerenleenbank
Gerritdina te Riele overleed in 1874, en in datzelfde jaar hertrouwde Jan Swartjes met Johanna Maria Groot Koerkamp. Terwijl de wereld evolueerde en veranderde, transformeerde ook Botterman-Swartjes. Hun kleindochter Theresia Swartjes trouwde in 1945 met Hermanus Oosterwijk, en zij kwamen op de boerderij wonen. Hermanus Oosterwijk was kassier van de Boerenleenbank te Lettele en zette zijn werk in Schalkhaar voort.

Hier ontmoetten traditie en vooruitgang elkaar in een harmonieus samenspel. In 1964 werd boerderij Botterman-Swartjes afgebroken om plaats te maken voor de Rabobank, waarvan Hermanus Oosterwijk later directeur werd. Sinds de reorganisatie van de Rabobank is het gebouw sinds 2012 in gebruik geweest door verschillende ondernemers, waaronder makelaarskantoor Vrielink en hypotheekadviseur Wunderink, die hier het grootste deel van de tijd waren gevestigd.

Bent u geinteresseerd in dit project en wilt u meer weten? Neem contact op!

Lees ook: 15 mrt: ‘Luxe appartementen in voormalig Rabopand’

Deel via

Geef een reactie