Nicolaaskerk statig middelpunt van kerstmarkt

In Münster steken de plaatselijke Dom, de Liebfrauen-Überwasserkirche en de St. Lamberti hoog uit boven de gezellige kraampjes van de jaarlijkse Weihnachtsmarkt en in Maastricht scharrelen dagjesmensen met kerstmuts rond de markante Sint-Janskerk op Het Vrijthof. Dit jaar hoef je niet per se de grens over of af te reizen naar het zuiden: in het weekeinde voor Kerst is de Nicolaaskerk in de kern van ons dorp Schalkhaar namelijk het statige middelpunt van een sfeervolle kerstmarkt!

,,Schalkhaar mag best meer bruisen!”, vindt Annemarie Bouwman, coördinator Pastorale Zaken van de Nicolaaskerk die samen met leden van de Ondernemersvereniging Schalkhaar de kerstmarkt organiseert. Door corona kon het evenement in Schalkhaar de afgelopen twee jaar niet doorgaan en in de loop van dit najaar kwam Annemarie in contact met de organisatoren. ,,Waarom moet onze kerk een gebouw zijn met de deuren dicht? Het is een plek voor onze hele dorpsgemeenschap.”

Omkijken
De kerk wil volgens Annemarie ook graag iets terug doen voor het dorp. ,,We willen er voor elkaar zijn en in onze hechte dorpsgemeenschap warm en hartelijk naar elkaar omkijken, katholiek of niet-katholiek”, meent ze. ,,Heel veel mensen uit Schalkhaar hebben ons vorig jaar gesteund door een protestbrief te sturen tegen de voorgenomen sluiting van de kerk. Dus vanuit de parochie hebben wij tegen de ondernemersvereniging gezegd: als de kerk iets kan doen, dan doen we dat graag!”

Om 16.45 uur start bij de ingang van de kerk de uitreiking van gratis lampionnen aan kinderen. De jeugd loopt aansluitend een ‘herdertjestocht’ door het Pastoorsbos en wordt onderweg verrast met een leuk optreden van de Djembe-groep uit Lettele, onder leiding van Richard Schrijver. Aan het einde van de verlichte wandeling van ongeveer 10 minuten worden de kinderen uitgenodigd om rondom de grote kerststal in de kerk een kaarsje aan te steken. Rond 17.30 uur is er buiten op het kerkplein een uitvoering van het kerstspel met het koor Youngest Voices XL.

Kramen en lekkernijen
Om 18.00 uur is de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd, waarvoor de kinderen via hun basisschool in Schalkhaar een plaat hebben gehad. Op het kerkplein aan de voet van de statige Nicolaaskerk is van 17.00 uur tot 19.00 uur een gezellige kerstmarkt met tientallen kramen van de ondernemers in Schalkhaar. Her en der tussen de koopwaar zijn leuke activiteiten te doen en gratis lekkernijen verkrijgbaar, zoals glühwein, chocolademelk en poffertjes. Het bewoners van het azc komen met soep en een vertegenwoordiger van St. Caecilia loopt rond om presentjes uit te delen.

Tijdens de kerstmarkt staan de deuren van de Nicolaaskerk letterlijk open voor iedereen. Om 17.00 uur is er een swingend kerstoptreden van koor De Cantorij, om 18.00 uur zingt het Nicolaaskoor traditionele kerstliederen en om 18.30 uur kunt u genieten van vlotte kerstmuziek van het Brugkoor. Tussendoor speelt onze dorpsgenoot Wim Meussen in de buitenlucht op zijn trompet. Kom te voet of op uw fiets naar het kerkplein en geniet sámen met uw dorpsgenoten van een geweldig kerstfeest!

Kerstmarkt Schalkhaar
Zaterdag 17 december a.s.
17.00 uur – 19.00 uur
Kerkplein RK Nicolaaskerk

Deel via

Geef een reactie