Lokale Herdenking met stille tocht op 4 mei

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking wordt donderdag 4 mei a.s. in Schalkhaar een lokale herdenking gehouden. In Coronatijd (2020) werd vanuit deze website al eens een livestream geïnitieerd met een toespraak van Marc Brinkhuis, een muzikale bijdrage (Last Post) van Wim Meussen en Tjeerd Postma vanuit de kerktoren en een minuut stilte. Dit jaar met Dodenherdenking krijgt die lokale primeur, hopelijk jaarlijks, een vervolg.

SCHALKHAAR – Vanuit het thema ‘Wij hebben de vrijheid’ start om 18.30 uur een samenzijn in de RK Nicolaaskerk. Terwijl de fakkeldragers van de plaatselijke scouting binnenkomen, zingt het koor ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’. Na een welkomstwoord van voorganger Hetty Heling is het de bedoeling dat een leerling van De Sleutel en een van de Nicolaasschool een verhaal of gedicht voorlezen waarin duidelijk wordt wat het thema ‘Wij hebben de vrijheid’ voor hen betekent.

Nadat er nog een verhaal over de geschiedenis van de bevrijding van Schalkhaar (aangeleverd door Herman Sonnenberg en Gerrit Drost) is voorgelezen en een muziekstuk is opgevoerd door Rinus Oude Kempers (hobo) en Hans van Dijk (piano), zal voorganger Hetty Heling een gedicht voordragen en de aanwezigen uitnodigen mee te lopen in een stille tocht (10 minuten) naar het gedenkmonument aan de Koningin Wilhelminalaan (thv huisnummer 50).

Stille tocht
Richard Schrijver zal voorgaan in de stille tocht, spelend op een omfloerste rouwtrommel. De fakkeldragers en belangstellenden lopen daar achteraan. Bij twee graven op het kerkhof wordt even stil gestaan en kinderen leggen een krans op de graven. Aangekomen bij het gedenkmonument aan de Koningin Wilhelminalaan speelt trompettist Wim Meussen de ‘Last Post’, waarna één minuut stilte volgt. Vervolgens wordt het Wilhelmus gezonden.

Als afsluiting zal de ceremoniemeester een aantal kransleggers uitnodigen en vertellen waarvoor de kransen worden gelegd. Twee kinderen mogen een gedicht of verhaal vertellen en Hetty Heling vertelt nog een verhaal van een getuige van de oorlog. Rond 19.30 uur nodigt de ceremoniemeester de aanwezigen uit om in defilé langs het monument te lopen om, desgewenst, een (bloemen-)groet te brengen.

Lokale Herdenking met stille tocht
Donderdag 4 mei 2023 (18.30 uur – 19.30 uur)
RK Nicolaaskerk te Schalkhaar

Deel via

Geef een reactie