Jongensdroom Peter Duijff (70) komt uit

Een menshoge kraan bouwen van Meccano. Dát was de jongensdroom van dorpsgenoot Peter Duijff (70) toen hij z’n eerste doosje van het bekende constructiespeelgoed kreeg. Maar toen hij vorig jaar mei te horen kreeg dat hij ernstig ziek is, wankelde alles. Peter besloot door te pakken en het is gelukt: hij bouwde op schaal een kamervullende portaalkraan naar het voorbeeld van een échte kraan van HES International in Amsterdam.

door Rudy Brouwer

SCHALKHAAR – ‘Met de wetenschap dat ik ziek ben, heb ik veel dingen aan de kant geschoven’, vertelt Peter. ‘Ik sleutelde elke dag twee tot vijf uur op onze zolder gedreven aan assen, tandwielen, strips en platen om mijn jongensdroom te realiseren. Eind december 2023 was de kraan klaar, op de besturing na. Gisteren hebben we de kraan naar beneden gehaald en vandaag heb ik de kraan aan een select gezelschap van liefhebbers laten zien.’

‘We hebben daarvoor het zitgedeelte in onze woonkamer ontruimd; het gehele bouwwerk is namelijk twee meter hoog en tweeëneenhalve meter lang. Ik ben fysiek niet meer in staat om naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Meccano Gilde Nederland te gaan en mijn kraan daar te demonstreren, maar m’n vrouw Janneke kwam daarom met het idee: doe dat dan maar thuis!’

Versnellen
‘Ik heb hier naar toegeleefd’, vertelt Peter. ‘Ik heb al van vroeger dat lekkere Meccano-gevoel van bouwen met boutjes en moertjes, maar het steeds opgeschort tot aan m’n pensionering. Ik had wel alvast materialen gekocht, maar bleef het steeds uitstellen en opeens moest het door mijn ziekte nu versnellen: ik had het gevoel dat de kraan binnen een jaar klaar moest zijn. En dat heb ik dan ook zo gedaan.’

Het bouwwerk van Peter bestaat uit zo’n 800 onderdelen en 2500 boutjes en moertjes en is bestuurbaar via bluetooth. ‘Ik heb voor het allerlaatste stukje, de besturing, m’n vriend Jaap ingeschakeld, waardoor wij met de smartphone dat meer dan 100 jaar oude Meccano in beweging krijgen. De portaalkraan kan precies doen wat hij in het echt doet: langs de kade rijden, de brug omhoog en omlaag laten gaan, hijsen en vieren, open en dicht.’

Liefhebbers
‘Als ik alle uren bij elkaar optel, dan heb ik vanaf mijn pensionering in zo’n 700 uur de kraan gebouwd’, schat de Schalkhaarder. ‘Binnen het Meccano Gilde Nederland zijn er ongeveer driehonderd fanate bouwers en een tiental daarvan bouwt grote hijskranen. En daar ben ik er één van. Deze dag is helemaal zoals ik het me had voorgesteld. De mensen lagen hier op hun knieën en stonden op hun tenen om te kijken hoe het ding werkt en er uitziet.’

‘Waarvoor ik vier jaar had uitgetrokken, heb ik nu binnen een jaar voor elkaar gekregen’, glundert onze dorpsgenoot. ‘Niet met de traditionele rood/groene Meccano, maar de fabrikant heeft aan het einde van zijn bestaan de door mij gebruikte onderdelen in geel- en zinkkleurig Meccano geproduceerd. Om een betere concurrent voor LEGO te zijn.’

‘Er bestaat geen constructieboekje, er bestaat geen handleiding’, besluit Peter Duijff. ‘Alle dingen heb ik zelf moeten engineeren en uitzoeken; hoe je dat met tandwieltjes allemaal kan bouwen. Het is echt een heel designachtig geheel geworden in plaats van een speelgoedmodelletje. Voor mij is het een voltooide hijskraan. En een voltooide jongensdroom. En daar ben ik trots op.’
(Foto’s Judith Bosch | JB Films)

Deel via

2 gedachtes aan “Jongensdroom Peter Duijff (70) komt uit

  1. Petra Kuiper

    Top Peter,
    Zo goed weer eens iets van jou te horen. Zo jammer dat je gezondheid niet goed is maaar echt geweldig hoe je ermee om gaat. Heb je nog meer jongens dromen. Je volgt het voorbeeld van je moeder gewoon rustig doorgaan en geïnteresseerd blijven
    Veel sterkte Petra met groet van Jan

Geef een reactie