Eén van de oudste inwoners Schalkhaar overleden

Een paar dagen voor de Jaarwisseling is één van de oudste inwoners van Schalkhaar overleden: Diene Beltman-Kolkman werd 96 jaar. Vanaf haar woning aan de Kolkmansweg liep haar familie gisteren met de grafkist door het dorp naar de Vredeskapel bij de Nicolaaskerk, met leken voorganger Jan den Hartog in zwart ornaat voorop.

Fotos: Harry Mulder

SCHALKHAAR – Na de uitvaartdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof in het Pastoorsbos. Diene was een bijzondere en graag geziene inwoner van ons dorp. Haar devotie voor Maria ging heel ver: in haar huis is geen plekje aan de muur waar geen afbeelding van Maria hangt. Wij wensen de kinderen, de familie en andere nabestaanden heel veel sterkte met het overlijden van Diene Beltman-Kolkman.

Als herinnering aan Diene Beltman-Kolkman plaatsen wij een verhaal dat Annemarie Bouwman vorig jaar in de nieuwsbrief van de Nicolaaskerk over de Schalkhaarse heeft geschreven.

,,Ik ben er dol op. Schalkhaar kent er ook een aantal. Ik had het genoegen met één van deze bijzondere mensen nader kennis te maken. Bij ons thuis noemen we haar al sinds jaar en dag ‘Het Engeltje’. Toen ik haar dat vertelde gaf ze me glimlachend toestemming dit in het berichtje te vermelden. Als je haar huis binnen komt kijk je je ogen uit. Ieder plekje in huis wordt gevuld met heiligenbeeldjes en foto’s, waar Maria een prominente plaats in neemt.

In ’t Zout heeft al eens een artikeltje over haar gestaan, toch meen ik dat het op z’n plaats is wederom iets over haar te melden. Een jaar geleden, ze was toen 94, is ze buiten gevallen en heeft ze haar heup gebroken. Moederziel alleen lag ze een hele tijd buiten in de kou. Haar toestand was heel zorgelijk, maar zie de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

De 95-jarige Dine Beltman is kwetsbaar, maar haar geest is nog helder. Dankzij de liefdevolle verzorging van haar zoon Anton (onze koster) kan zij in haar huis blijven wonen. Ze vertelt dat ze altijd heel gelukkig is, ‘als kind al was ik altijd heel gelukkig. Toen ik aan mijn moeder vroeg hoe kan dat toch dat ik altijd zo gelukkig ben?`, antwoordde haar moeder: ‘Dat moet je niet vragen, wees toch gewoon gelukkig’.

Diene heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Ze heeft tien kinderen gebaard, waarvan er één, Jantje, maar een dag geleefd heeft. Ze draagt hem nog altijd mee in haar hart. De opvoeding van haar kinderen heeft ze grotendeels zelf gedaan, haar man was altijd druk met de handel. Het was een voorrecht om bij Diene te mogen aanschuiven.”

Naschrift: Dit bericht en foto’s Harry Mulder zijn geplaatst met toestemming van de familie.

Deel via

Geef een reactie