Bewogen verleden nooit ver weg op AZC

Ons dorp Schalkhaar telt één Rijksmonument en dat is het Poortgebouw van de voormalige Westenbergkazerne, het huidige AZC Schalkhaar. Voor Deventer Verhalen heeft onze dorpsgenoot Gerard ten Bulte dit voorjaar de historie van de kazerne en de metamorfose tot AZC onderzocht en beschreven.

SCHALKHAAR – Hij deed dit o.a. met medewerking van een aantal leden van de Facebookgroep ‘13 painfbat GFPI Westenbergkazerne’. Daarnaast sprak Gerard met huismeester Paul Geurtsen en locatiemanager Anja Ran van het AZC Schalkhaar.

Opgericht eind jaren dertig voor de Nederlandse krijgsmacht, is de Westenbergkazerne in Schalkhaar nu in gebruik als asielzoekerscentrum. Veelal voor de opvang van oorlogsvluchtelingen. Oorlogsdreiging is daarmee onbedoeld een blijvende rode draad van het terrein aan de Spanjaardsdijk 47, waarvan een deel dus Rijksmonument is.

Gerard ten Bulte schrijft onder meer: ‘Weinig omwonenden zullen hebben geweten van de geheime munitieopslag’. Lees het volledige verhaal via deze link op Deventerverhalen.nl.

(foto Poortgebouw: Viorica Cernica)

Deel via

Geef een reactie