‘Mijnheer pastoor’ Brummelhuis jarig: 90 jaar!

Op dinsdag 15 juni 2021 is Herman Brummelhuis jarig. De voormalige pastoor van de Nicolaasparochie in ons dorp wordt 90 jaar. Na zijn kerkelijke functie in Schalkhaar (1995-2006) bleef de graag geziene pastoor bij ons in het dorp wonen. Hij verruilde in 2007 de pastorie aan de Timmermansweg voor een appartement in De Lindenhof. 

SCHALKHAAR – in een interview in onze krant ‘InSchalkhaar’ rond de kerst van 2017 was Brummelhuis er nog van overtuigd dat de Nicolaaskerk in Schalkhaar zou blijven. ,,De Lebuinus is een mammoetparochie geworden, veel te groot. Toch ben ik er nooit bang voor geweest dat ‘Schalkhaar’ zou verdwijnen. Dat onze kerk zou blijven, daar was ik van overtuigd. We hebben hier namelijk een hele mooie kerk, goed onderhouden, met een mooi kerkplein. Het kerkhof heeft bovendien een mooie begraafplaats, mooie graven, een uitstrooiveld en een urnentuin.”

,,En, vergeet dat niet”, vertelde Brummelhuis in dat gesprek vier jaar geleden: ,,We hebben een rouwkapel, voor opbaren. En we hebben een dagkapel, voor kleine vieringen. Onze Nicolaaskerk is nu de voornaamste kerk van heel Deventer. Vroeger had je er tien, nu zijn er nog vijf. En van die vijf zijn wij de belangrijkste.” Die veronderstelling is inmiddels achterhaald. Het Eucharistisch Centrum van de Lebuinusparochie wordt verplaatst van Schalkhaar naar de Broederenkerk in Deventer.

Herman Brummelhuis is in Schalkhaar nog altijd een graag geziene en zeer gewaardeerde dorpsgenoot, die zelf ook veel waarde hecht aan ‘ontmoeten’. In het gesprek van einde december 2017 zei hij daarover: ,,Dat gaat nog vaak, met een knikje, van: dag, mijnheer pastoor. Je mag me zo noemen, maar ook gewoon met mijn voornaam.”

Wij wensen Herman een goede gezondheid en een fijne 90ste verjaardag. Proficiat!

Lees via onderstaande link het hele interview met ‘mijnheer pastoor’ Brummelhuis van eind december 2017 terug: 

Interview: 2017-dec Interview pastoor Brummelhuis (foto: Judith Bosch)

Deel via

Een gedachte aan “‘Mijnheer pastoor’ Brummelhuis jarig: 90 jaar!

  1. Johan Schintz

    Dank Rudy,
    Mooi verhaal en fijn om Pastoor (Herman) Brummelhuis even in het zonnetje te zetten…dat verdient hij zeer. Hij is voor ons als groep ‘bezorgde parochianen’ een inspiratiebron en daarnaast blijvend zeer belangstellend naar de ontwikkelingen om de kerk hier in Schalkhaar ook na 2024 open te houden. Door hem weten we ons zeer gesteund en met hem door de vele vrijwilligers die zich met 100% inzetten. Met zijn allen gaan we ervoor!

Geef een reactie