De lente is op komst rondom de Douwelerkolk!

De lente is op komst! Dat is onder meer te zien aan de sneeuwklokjes, sleutelbloemen, narcissen, krokussen, hyacintjes en andere stinzenplanten die je ziet groeien tijdens een fijne wandeling op het voormalige landgoed De Kolk bij de Douwelerkolk.

door George Gols

SCHALKHAAR – Vorige jaar hebben leden van de werkgroep Rielerenk-Douwelerkolk en de natuurwerkgroep De Groene Knoop er samen ruim 3000 bolletjes gepoot. Het project is mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de gemeente Deventer.

Het woord stinsenplant (stinzenplant) komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Er wordt een versterkt en met stenen gebouwd huis mee bedoeld. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die dikwijls landgoederen bezaten. Stinsenplanten zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen.

Verwilderen
Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden. Intussen zijn de eerste bollen bij de Douwelerkolk tot bloei gekomen en de komende weken zullen nog meer plantjes zichtbaar worden. Het is de bedoeling dat de planten zichzelf gaan vermeerderen, zodat er de komende jaren steeds meer zullen komen.

De werkgroep Rielerenk-Douwelerkolk, die bestaat uit bewoners van de omliggende woonwijken en het dorp Schalkhaar, beijvert zich sinds de komst van het ziekenhuis om het natuurgebied de Douwelerkolk en de akkers van de Rielerenk te behouden. Deze groene long van Deventer is ook voor ons dorp van groot belang voor een gezonde woonomgeving met veel groen.

De werkgroep werkt nauw samen met de vrijwilligers van de natuurwerkgroep de Groene Knoop, die ook regelmatig werkzaamheden rond de Douwelerkolk uitvoeren. (foto: Jaap Kloek)

Deel via

Geef een reactie