Laatste nieuws

Duitse munitie trof sergeant Gerow fataal

Op dinsdag 10 april 1945 was sergeant Clive Elbert Steele Gerow één van de 48 soldaten die sneuvelde bij de ‘Slag om Schalkhaar’ en de bevrijding van Deventer. De jonge Canadees (30) werd tijdelijk begraven bij de RK Nicolaaskerk in Schalkhaar, voordat hij op 9 april 1946 werd herbegraven op de Canadese Begraafplaats in Holten.

Clive werd op 29 januari 1915 in Burks Falls, Ontario geboren als zoon van John Gerow (Engelse nationaliteit, overleden in 1943) en Minnie Gerow-Magar. Zijn moeder had de Schotse nationaliteit en is al overleden in 1920 toen Clive 5 jaar oud was.

Boerderij
Zijn zuster was Thelma Beatrice Gerow (overleden in 1941) en uit het tweede huwelijk van zijn vader kreeg Clive later nog twee halfzusters: Hope Francis en Laura May Gerow. Het gezin van Clive behoorde tot de Anglicaanse Kerk.

Clive ging op zijn 17e jaar van school en had toen elf jaar onderwijs gevolgd. Na zijn schooltijd werkte hij vijf jaar op de boerderij van zijn ouders en de laatste twee en halfjaar, voordat hij zich aanmeldde voor het leger, als monteur in de Beaver Lake Gold Mine in Kirklake, Ontario.

Clive ging op 2 november 1939 in militaire dienst in Three Rivers, Quebec. Hij kreeg daar en in Borden, Ontario zijn militaire opleiding. Op 28 april 1941 trouwde hij, terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog woedde, in Three Rivers met Elsie Mae Dickinson.

Front
Ruim een jaar later, op 22 juni 1942, werd Clive als militair overzee naar Gourock Schotland verscheept. Hij diende bij the Sherbrooke Fuseliers Reg. 27th Armoured Regiment. Clive ging pas op 8 september 1944 naar het front in Noord West Europa en nam daar deel aan de verdere opmars door België en Nederland. In Schalkhaar trof Duitse munitie hem fataal.

Op 10 april 1945 sneuvelde bij de bevrijding van ons dorp, op 23-jarige leeftijd, ook de Canadese korporaal Frank Arthur Cherry langs de Koningin Wilhelminalaan ter hoogte van de villa op huisnummer 50. Drie jaar geleden werd op die plek een gedenkteken onthuld.

(Bron: de heer Van der Wolf – vrijwilliger militaire begraafplaats Holten)

Deel via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *